Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

V bulharskom meste Pernik padajú z neba uhynuté holuby

Foto: TASR/AP

Svedkovia uviedli, že vtáky v letku pred smrťou predviedli zvláštny "tanec" - najprv sa vo vzduchu točili a blúdili, následne sa zrútili na zem ako kameň.

Sofia 26. júna (TASR) - Bulharské mesto Pernik postihol zvláštny fenomén - z doposiaľ nejasných príčin tam začali z neba padať uhynuté holuby.

Podľa internetového denníka vsekiden.com sa v tomto baníckom meste na západ od metropoly Sofie v uplynulých dňoch čoraz častejšie vyskytol tajomný úhyn holubov. Svedkovia uviedli, že vtáky v letku pred smrťou predviedli zvláštny "tanec" - najprv sa vo vzduchu točili a blúdili, následne sa zrútili na zem ako kameň.

Vedecké vysvetlenie tohto javu doposiaľ nie je známe. Mnohí sa obávajú, že môže súvisieť s nejakým zemetrasením, ktoré by oblasť mohlo čoskoro postihnúť.

Malé mesto Pernik zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,8 v roku 2011 a poškodilo viac než 5000 domov. Približne 800 ľudí sa dodnes do svojich obydlí nevrátilo.

Vedci sa však domnievajú, že holuby uhynuli v dôsledku znečistenia ovzdušia súvisiaceho s baňami alebo v dôsledku vlny horúčav, ktoré v súčasnosti krajinu sužujú.