Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Bylinky nikdy nesušíme na priamom slnku

Ilustračné foto Foto: TASR

Liečivé rastliny neznášajú prudké priame slnko, dokonca ani pri sušení. Aby sa po zbere a sušení neznehodnotili, treba ich uložiť do plátenných vrecúšok či sklenených nádob.

Košice 1. augusta (TASR) - Pri zbere liečivých rastlín netreba podceniť čas a miesto ich zberu, správne sušenie, ako aj skladovanie. Vystihnúť správny čas na ich zber je dôležité, bylinky totiž nesmú byť zvädnuté alebo hnedasté. Obsahovali by totiž menej účinných látok. "Nikdy ich nezbierame po kvete," upozorňuje botanička z Východoslovenského múzea v Košiciach Eva Sitášová.

V prípade rastlinných liečiv, z ktorých sa využíva koreň alebo kôra, je na zber vhodná neskorá jeseň. Kôru možno zbierať aj zavčas na jar, ešte predtým, ako sa strom naleje miazgou.

Bylinky však určite netreba zbierať, keď svieti prudké slnko. Rastliny, ktoré obsahujú prchavé silice - éterické oleje, treba preto odtrhnúť aspoň do 10.00 h dopoludnia.

Zvädnuté alebo hnedé listy byliniek neradno zbierať

Ilustračné foto
Foto: TASR
"Neskôr za horúceho slnka sa éterický olej z rastliny vyparuje," vysvetlila pre TASR odborníčka. Príkladom je materina dúška. Naopak, bylinky s obsahom trieslovín či alkaloidov možno trhať aj neskoršie počas dňa.

"Nikdy nezbierame rastlinu, ktorá má zvädnuté alebo hnedé listy, ale rastliny vo veľmi dobrej kondícii," radí ďalej botanička. Ešte pred zberom sa tiež treba oboznámiť, ktorá časť sa z rastliny zbiera. Môže to byť koreň, celá nadzemná časť, lístky alebo kvet.

Rozhodujúci je nielen čas, ale aj miesto trhania byliniek. Vyvarovať sa treba priekopám či prašným cestám. "To množstvo exhalátov, ktoré dopadnú na rastlinu, znižuje ich kvalitu," vysvetľuje botanička. Zber byliniek má byť skôr spojený s peknou vychádzkou ďalej od komunikácie.

"Nejaká lúka, pasienok, kde je exhalátov podstatne menej." Botanička tiež odporúča nezbierať počas jedného dňa veľa druhov rastlín. Zberateľ sa totiž môže neskôr doma nechtiac "zahrať na Popolušku" pri ich triedení. Bylinky neznesú igelitové tašky, najvhodnejší je počas zberu využiť prútený košík. "Rastlinky sa zaparia, už dochádza k zmene obsahových látok," zdôraznila Sitášová.

Odporúčajú sa tieň a mierny prievan

Liečivé rastliny neznášajú prudké priame slnko ani pri sušení. "Sušíme ich v tieni a v miernom prievane," zdôraznila botanička. Výnimkou je napr. divozel veľkokvetý, ktorý pomáha dýchacím cestám, ten treba sušiť rýchlo, na prudkom slnku. Vyvarovať sa treba sušeniu v otiepkach, rastlinky treba porozkladať. Celé nadzemné časti je vhodné pred uskladnením polámať.

Ilustračné foto
Foto: TASR
Aby sa nazbierané a usušené bylinky neznehodnotili, treba ich uložiť do plátenných vrecúšok či sklenených nádob. "Môže sa stať, že sa rastlina zaparí, pokiaľ nebude na vhodnom mieste." Doba trvanlivosti byliniek je jeden rok. "Teda, od jednej vegetačnej doby po druhú. To je najoptimálnejšie."

Čaje a čajové zmesi

Botanička odporúča naštudovať si v dostupnej literatúre, ako si namiešať správnu bylinkovú zmes. Miešať treba také rastliny, ktoré majú približne rovnaké obsahové zloženie. Piť však možno aj jednodruhové čaje. "Pokiaľ chcem piť liečivý čaj, aby som si spríjemnila chvíľu, tak sa odporúča piť jednodruhový, ktorý je príjemný, aromatický," vysvetľuje botanička.

Pri menších zdravotných problémoch sú už lepšie čajovinové zmesi. Napríklad pri žalúdočných ťažkostiach treba rátať s tým, že čaj bude horký. "Ale zase výsledný efekt, keď sa človeku uľaví, už stojí za to," dodala Sitášová.