Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Cenu O. Palmeho získal bývalý analytik americkej armády Daniel Ellsber

Daniel Ellsberg, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bývalý švédsky premiér Olof Palme patril k najznámejším európskym sociálnym demokratom a bol známy napríklad aj svojím ostrým nesúhlasom s vojnou Spojených štátov vo Vietname.

Štokholm 9. januára (TASR) - Cenu Olofa Palmeho za rok 2018 získal Američan Daniel Ellsberg, ktorý v roku 1971 odhalil tajné dokumenty o praktikách americkej armády vo Vietname. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Ellsberg cenu podľa poroty cenu získal za "hlboký humanizmus a výnimočnú morálnu odvahu". Osemdesiatsedemročný bývalý analytik americkej vlády v roku 1971 zverejnil kontroverznú správu s názvom Pentagon Papers, ktorá odhalila praktiky armády USA vo Vietname. Správa podľa DPA prispela k skráteniu vojny vo Vietname.

Ellsberga neskôr obvinili zo špionáže a hrozilo mu 115 rokov väzenia. Súd ho však v roku 1973 zbavil všetkých obvinení. Cenu si má prevziať na slávnostnom odovzdávaní 30. januára v Štokholme.

Ellsberg v roku 2006 získal aj tzv. alternatívnu Nobelovu cenu Right Livelihood Awards a v minulosti vyjadril podporu ďalším ľuďom, ktorí odhalili nezákonné praktiky - vrátane Edwarda Snowdena.

Palmeho cenu, pomenovaná po bývalom švédskom premiérovi a sociálnodemokratickom politikovi, sa udeľuje osobnostiam z celého sveta každoročne od roku 1987. Cenu udeľuje Pamätný fond Olofa Palmeho pre medzinárodné porozumenie a spoločnú bezpečnosť a je dotovaná sumou 100.000 dolárov.

Bývalý švédsky premiér Olof Palme patril k najznámejším európskym sociálnym demokratom a bol známy napríklad aj svojím ostrým nesúhlasom s vojnou Spojených štátov vo Vietname. Zavraždili ho v roku 1986 v Štokholme.

Palmeho cenu v minulosti získali aj bývalý český prezident Václav Havel (1989), organizácia Amnesty International (1991), mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij (2005) či konžský gynekológ Denis Mukwege (2008) - ktorý je aj spoludržiteľom Nobelovej ceny za mier 2018.