Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Unikátny nález: Českí vedci objavili v Egypte hrobku princeznej

Bez popisu Foto: TASR/AP
Objavené sochy dvoch mužov a ženy v hrobovom komplexe princeznej Šert Nepti v egyptskom Abúsíre.

Neďaleko hlavného mesta Káhira objavili hrobku princeznej Šert Nepti. Výnimočná je tým, že leží v južnej časti pohrebiska, kde sa príslušníci kráľovskej rodiny obvykle nepochovávali.

Káhira 2. novembra (TASR) - Egyptská rada pre pamiatky oznámila, že českým archeológom sa podaril blízko Káhiry jedinečný nález hrobky starovekej princeznej z rokov 2500-2350 pred n.l.

Egyptológovia objavili hrobový komplex princeznej Šert Nepti blízko Abúsíru neďaleko hlavného mesta Káhira. Fasáda bola zdobená sochami. Vo vnútri hrobky sa nachádzali falošné dvere a štyri sochy stvárňujúce princeznú. Hieroglyfy na stĺpoch ju opisujú ako "dcéru kráľa jeho vlastnej krvi, jeho miláčika, úctivej k mocnému bohu," napísal spravodajský sever iDNES.cz. Celkovo sa v hrobke nachádzajú štyri náhrobky, dva dosiaľ preskúmané patrili vysokopostaveným úradníkom faraóna.

Hrobka sa nachádza na pohrebisku egyptských panovníkov piatej dynastie. Výnimočná je tým, že leží v južnej časti pohrebiska, kde sa príslušníci kráľovskej rodiny obvykle nepochovávali.

Československí archeológovia na tomto mieste kopali už od 60. rokov 20. storočia.

FOTOGALÉRIA: Z unikátneho nálezu českých archeológov v Egypte