Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Českí vedci vyvinuli rýchlejšiu metódu diagnostiky otravy metanolom

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nová metóda dokáže v priebehu jednej až dvoch minút odhaliť, či krv pacienta obsahuje vyššie hodnoty kyseliny mravčej a či je teda nutné začať liečbu.

Praha/Brno 28. februára (TASR) - Unikátnu metódu pre rýchlu diagnostiku otravy metanolom vyvinuli vedci zo Stredoeurópskeho technologického inštitútu Masarykovej univerzity v Brne v spolupráci s lekármi z Nemocnice s poliklinikou v Havířove. Využíva na to stanovenie kyseliny mravčej v krvnom sére. Informoval o tom dnes internetový server Novinky.cz.

Otravu metanolom je vzhľadom na absenciu špecifických príznakov v prvej fáze intoxikácie veľmi náročné identifikovať. Danou metódou sa však výsledky dosiahnu v priebehu rádovo niekoľkých minút, čím sa môže výrazne skrátiť čas medzi prijatím pacienta v nemocnici a začiatkom samotnej liečby.

Ako ďalej vysvetlil jeden z autorov objavu Jakub Ondroušek, dramatické zmeny nastávajú v tele počas premeny metanolu na kyselinu mravčiu, k čomu dochádza od šiestich do 24 hodín po konzumácii otráveného alkoholu.

Nová metóda dokáže v priebehu jednej až dvoch minút odhaliť, či krv pacienta obsahuje vyššie hodnoty kyseliny mravčej a či je teda nutné začať liečbu.

Výhodou novej kapilárnej elektroforetickej metódy je jej jednoduchosť, malá spotreba vzoriek a oproti doterajším metódam, napríklad plynovej chromatografii, aj veľká rýchlosť, keďže nie je potrebný transport vzoriek krvi, ich derivatizácia a úprava.