Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Zomrel český herec Karel Hábl, hlas z filmu Vinnetou

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Český divadelný a filmový herec Karel Hábl okrem iných účinkoval v snímkach Amadeus, Fešák Hubert či Pan Tau. Jeho hlas mohli diváci počuť napríklad vo Vinnetouovi.

Praha 4. februára (TASR) - Vo veku 87 rokov zomrel v piatok český divadelný a filmový herec Karel Hábl. O jeho úmrtí informovalo na sociálnej sieti Facebook Divadlo Radka Brzobohatého, kde hral v predstavení Prelet nad kukučím hniezdom, informuje TASR podľa nedeľňajšej správy portálu iDnes.cz.

"Karel, ďakujeme za všetko! Za tvoju poctivú prácu, skvelý zmysel pre humor a nekonečné množstvo energie, ktorá vyprchala tak rýchlo a nečakane," uvádza sa na stránke divadla na Facebooku.

Hábl okrem iných účinkoval v snímkach Amadeus, Fešák Hubert či Pan Tau. Jeho hlas mohli diváci počuť napríklad vo Vinnetouovi.

Rodák z Pelhřimova po ukončení pražskej Divadelnej fakulty Akadémie múzických umení (DAMU) v roku 1963 nastúpil do Mestského divadla v Pardubiciach. V rokoch 1965 až 1968 bol členom pražského divadielka Maringotka a od roku 1968 bol dlhoročným členom Hudobného divadla v Karlíne.

Popri Divadle Radka Brzobohatého aktuálne účinkoval aj v ústeckom divadle v muzikáli Noc na Karlštejne, kde hral rolu Arnošta z Pardubíc, píše iDnes.cz.

Od začiatku 60. rokov bol Hábl obsadzovaný aj do filmov, kde stvárnil množstvo väčšinou menších rolí. Uplatnil sa tiež v rozhlase a dabingu.