Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Demänovka – horská lúka vo fľaši

„Likérka“, dobová ilustrácia Foto: Foto Mesto

Názov tomuto likéru dala horská riečka a malebná dolina so slávnou jaskyňou, obklopenou hustými lesmi, v srdci Slovenska.

Bratislava 8. októbra (TASR-OTS) - V kopcoch, nad hranicou týchto lesov, sa nachádzajú rozsiahle horské lúky, na ktorých každú jar a leto rozkvitnú stovky kvetov a bylín. Medzi nimi by ste možno našli aj tie, ktoré sú kľúčom k tajomstvu nenapodobiteľnej chuti a vône Demänovky.

Recept z pozostalosti Armina Starka, zakladateľa likérky, ktorá dnes pôsobí pod názvom ST. NICOLAUS, pozná - ako to v týchto prípadoch býva zvykom – len niekoľko ľudí. Nie je však žiadnym tajomstvom, že dôležitou zložkou Demänovky je aj horský med výlučne zo slovenských úľov.

Výroba Demänovky je pravou školou trpezlivosti. Najmenej dvojtýždňové lúhovanie bylín v jemnom obilnom liehu vlastnej výroby vystrieda trojmesačné dozrievanie vylúhovaného macerátu. Ďalšie tri mesiace si potom musí v pokoji odležať hotová liehovina, aby získala charakteristický zaoblený a jemný charakter.

Pre svoju horko-sladkú a bylinnú chuť je Demänovka ideálnym aperitívom, no jej použitie je naskrze univerzálne, vrátane miešaných nápojov.

Demänovka sa vyrába v dvoch variantoch a to ako Demänovka Bitter (horká) 38 % a Demänovka sladká 33 %.