Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Skončime so znečisťovaním prostredia plastmi, vyzýva Deň Zeme

Na snímke rieka Bodva znečistená odpadom pod obcou Jasov v okrese Košice-okolie v pondelok 26. marca 2018. Foto: TASR/Milan Kapusta

V súčasnosti patrí 22. apríl medzi najuznávanejšie a najpopulárnejšie podujatia na záchranu Zeme.

New York 22. apríla (TASR) - Na skoncovanie so znečistením životného prostredia plastmi je v roku 2018 zameraný Svetový deň Zeme. Plastové znečistenie je jedom pre oceány aj zemský povrch, poškodzuje život v moriach a ovplyvňuje zdravie ľudí, zdôraznil portál Dňa Zeme. Organizácia Spojených národov (OSN) slávi Medzinárodný deň Matky Zeme, ktorý pripadá na 22. apríla, rovnako ako aj Svetový deň Zeme.

Svetový deň Zeme vyhlásil v roku 1970 ešte ako Deň Zeme americký senátor Gaylord Anton Nelson (1916-2005). OSN na 22. apríla v roku 2009 v rezolúcii A/RES/63/278 vyhlásila Medzinárodný deň Matky Zeme. S týmto názvom sa pripomína od roku 2010.

V rezolúcii OSN konštatovala, že slovné spojenie Matka Zem, v niektorých jazykoch aj Zem živiteľka, odráža vzájomné prepojenie medzi Zemou, prírodnými ekosystémami a človekom.

Pri príležitosti Dňa Zeme sa organizuje množstvo akcií, počas ktorých dobrovoľníci čistia územia zamorené odpadkami. Ilustračná snímka
Foto: TASR - Miroslav Košírer


Senátor Nelson, ktorý Deň Zeme vyhlásil, povzbudzoval študentov, aby vypracúvali projekty zamerané na ochranu životného prostredia a upozorňovali na potrebu jeho ochrany vo svojom okolí. Študenti Stanfordovej univerzity v Kalifornii prvý raz zorganizovali Deň Zeme v roku 1970 formou protestného happeningu; koordinátorom podujatia bol Denis Allen Hayes. Zúčastnilo sa na ňom 20 miliónov Američanov.

Najmä ľudia citlivo reagujúci na zhoršujúcu sa situáciu a na zmeny v životnom prostredí poukazovali na fakt, že Zem je čoraz väčšmi ohrozovaná činnosťou človeka. Aktivisti i ekológovia od roku 1970 spustili kampane a výzvy na spoločné úsilie - na záchranu planéty. Adresátom výziev sa stala aj široká verejnosť s tým, aby nezostávala ľahostajnou k stavu, do akého sa Zem postupne dostávala.

Svetovým sa Deň Zeme, ako uviedlo na svojej stráne Ministerstvo životného prostredia SR, stal v roku 1990, keď začalo pôsobiť Medzinárodné ústredie Dňa Zeme na kalifornskej Stanfordovej univerzite.

V súčasnosti patrí 22. apríl medzi najuznávanejšie a najpopulárnejšie podujatia na záchranu Zeme. Akcie pri príležitosti Svetového dňa Zeme na celom svete realizuje mimovládna organizácia Earth Day Network (EDN). Založili ju usporiadatelia prvého Dňa Zeme v roku 1970.



Zdroje:

www.earthday.org

www.nelsonearthday.net

www.un.org,

www.jourdelaterre.org

www.minzp.sk

www.enviroportal.sk

http://denzeme.sk/

www.denzeme.cz