Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Desať slovenských aquaparkov, ktoré neobídu ani zahraniční turisti

Ilustračné foto Foto: Tatralandia.sk

Aquapark Tatralandia nám závidia Poliaci, v posledných rokoch sa čoraz vychytenejším stáva termálne kúpalisko vo Vrbove.

Bratislava 29. júna (TERAZ.sk) - Prírodné bohatstvo Slovenska sa ukrýva pod zemou, sú ním termálne pramene. Vďaka nim fungujú viaceré aquaparky a termálne kúpaliská. Nie sú len moderne vybavené, ale zároveň neustále investujú do rozširovania svojich areálov. Vybrali sme desať slovenských aquaparkov, ktoré patria medzi vyhľadávané destinácie návštevníkov zo zahraničia.

1. Tatralandiu nám závidia aj Poliaci

Najväčším a azda aj najobľúbenejším aquaparkom na Slovensku je Tatralandia. Nachádza sa na severnom brehu Liptovskej Mary v blízkosti liptovskomikulášskej mestskej časti Ráztoky. S množstvom bazénov, toboganov, vodných kĺzačiek a ďalších atrakcií uspokojí nielen domácich, ale aj zahraničných návštevníkov. Každoročne sem merajú cestu tisícky turistov spoza severných, poľských hraníc. K aquaparku patrí aj Westernové mestečko Šiklův Mlýn - najväčší prírodný zábavný areál na Slovensku. Minerálna voda Tatralandie blahodarne pôsobí na pohybové a dýchacie ústrojenstvo.

Aquapark Tatralandia
Foto: TASR/Martin Kubeš


2. Aquacity v Poprade vybudoval český Angličan

Počas komunizmu emigroval z Československa do Veľkej Británie. Neskôr sa podnikateľ Ján Telenský rozhodol priniesť luxus Britských ostrovov pod tatranské končiare. Kochať sa výhľadom na majestátne Vysoké Tatry počas relaxovania v geotermálnej vode je snom nejedného arabského šejka. Okrem trinástich termálnych a relaxačných bazénov možno v aquaparku nájsť vírivky, sauny, inhalačné miestnosti aj sanárium. V prevádzke je celoročne.

Foto: Aquacityresort.com


3. Voda z termálnych prameňov v Bešeňovej je liečivá

Na milovníkov vodných atrakcií čaká aj Thermal park Bešeňová s celoročnou prevádzkou. Areál leží na malebnom Liptove v kúpeľnej dedinke Bešeňová neďaleko Ružomberka. Je vybudovaný na báze horúcich prameňov liečivých vôd, ktoré vyvierajú z hĺbky 1987 metrov. Voda blahodarne pôsobí na pohybové a dýchacie ústrojenstvo. Má priaznivé kozmetické účinky a pomáha aj pri urologických problémoch. Vďaka lítiu pozitívne pôsobí na psychiku.

Foto: Besenovanet.sk


4. Teplá voda na Orave priťahuje Poliakov aj Čechov

Neďaleko Tvrdošína na Orave a len na skok od poľského Zakopaného sa nachádza Meanderpark Thermal. V Oraviciach je vodný svet s vysoko mineralizovanou sodno–vápenato–horečnato-siričitou vodou, bohatou na obsah železa. Bazény vybavené umelými vlnami, plaveckou časťou, perličkovými lavicami, gejzírom, chŕličmi vody, masážnymi tryskami a ďalším zariadením obľubujú nielen Slováci, Poliaci či Česi.

Foto: Meanderpark.com


5. Vodný relax ponúkajú aj v turisticky atraktívnom Turci

Spa & Aquapark v Turčianskych Tepliciach leží v centre mesta na okraji krásneho kúpeľného parku. Vďaka termálnej vode, ktorej prítomnosť v regióne siaha do dávnej minulosti, aquapark obľubujú nielen Stredoslováci. Svojím zložením majú termálne pramene výrazné liečivé účinky predovšetkým na pohybové a močové ústrojenstvo. Súčasťou komplexu je aj vitálny svet, ktorý ponúka rôzne druhy kúpeľov, zábalov a masáží.

Foto: Aquapark.therme.sk


6. Pohoda neďaleko obľúbeného slovenského letoviska na Slnečných jazerách

Aquathermal Senec je vďaka atrakciám a celoročnej prevádzke obľúbeným miestom na oddych pre návštevníkov všetkých vekových kategórií. Bazény lákajú rôznymi vodnými atrakciami. Obľúbené sú masážne lavice, vodné dýzy, protiprúdy, vzduchový gejzír i vodný dáždnik. Súčasťou areálu je aj saunový svet a palmová záhrada.

Areál kúpalísk Aquathermal v tesnej blízkosti Slnečných jazier v Senci
Foto: TASR/Eduard Fašung


7. Vo Veľkom Mederi je novou atrakciou vláčik Thermál Expres

Medzi Dunajskou Stredou a Komárnom sa nachádza Thermal Corvinus Veľký Meder. Tunajšiu Vlakovú a autobusovú stanicu začali s termálnym kúpaliskom spájať pravidelné jazdy vláčika Thermál Expres. Nová atrakcia na cestujúcich počká aj v prípade meškania vlaku Regiojet. Turisti si tak cestou na kúpalisko stihnú pozrieť aj miestne pamätihodnosti. Ďalej sú pre nich pripravené bazény s termálnou vodou, ktorá blahodárne vplýva na pohybové ústrojenstvo, chrbticu i svalstvo.

Foto: Thermalcorvinus.sk


8. Holiday Park v Kováčovej privíta návštevníkov budúci rok

Termálne kúpalisko neďaleko Zvolena, ktoré s obytnými automobilovými prívesmi vyhľadávali nielen českí turisti, privíta návštevníkov novými atrakciami až po rekonštrukcii. Termálne kúpalisko v Kováčovej postavili ešte v roku 1969. Okrem obyvateľov Zvolena boli medzi častými návštevníkmi aj Banskobystričania, ktorí sa dlho očakávanej rekonštrukcie plážového kúpaliska v posledných rokoch už dočkali. Holiday Park Kováčová otvoria pre verejnosť v roku 2013.

Foto: Holidaypark.sk


9. V Podhájskej pribudlo nové Wellness centrum Aquamarin

Termálne kúpalisko v Podhájskej sa v aktuálnej sezóne môže popýšiť novým Wellness centrom. Pre návštevníkov je k dispozícii vnútorný i vonkajší bazénový svet, vitálny svet, turecký kúpeľ Hammam, oddychové priestory, botanická záhrada a kaviareň. Súčasťou hlavného rekreačného bazénu je divoká rieka, masážne trysky, vodopád, i vodný bar. Detský bazén a vírivky sú pod strechou.

Foto: Podhajska.sk


10. Vychytený je aj Vrbov

Na polceste z Kežmarka do Špišského Štvrtka sa nachádza sedem bazénov s liečivou vodou. Tá v termálnom kúpalisku vo Vrbove pôsobí blahodarne na pohybové ústrojenstvo, reumatizmus, poinfarktové stavy, astmatické ochorenia, obličky a srdcové choroby. Teplota vody vyvierajúcej z termálnych vrtov je od 25 do 38 stupňov Celzia.

Foto: Termalnekupalisko.com