Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vyšiel rebríček najpoužívanejších mien na Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Druhým najčastejším chlapčenským menom, ktoré rodičia vyberali, je Adam.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Dievčenským menám tento rok vládne Nela, ktorá zosadila z trónu Sofiu. Tá sa prepadla na aktuálne piate miesto. U chlapcov už po štvrtý raz vedie meno Jakub. Vyplýva to z informácií portálu Najmama.sk, ktorý v spolupráci s matrikami uskutočnil vlastný prieskum o najpoužívanejších menách pre deti v tomto roku na Slovensku.

Druhým najčastejším chlapčenským menom, ktoré rodičia vyberali, je Adam. Tretie a štvrté miesto zostalo nezmenené a patrí Samuelom a Michalom. Na piate z minuloročného druhého spadol Lukáš. Šiestym najfrekventovanejším menom je Filip a na siedmom mieste sa nachádza Tomáš.

Natália, ktorá je tento rok druhá, sa vlani v rebríčku siedmich najobľúbenejších mien ani nenachádzala. Na aktuálnom treťom mieste skončila Ema a na štvrtom Nina. O jednu priečku si polepšila Viktória, ktorá sa prepracovala na šieste miesto a sedmičku uzatvára Simona.

Slovenskí rodičia sa po období rôznych zahraničných a extravagantných mien vracajú podľa portálu Najmama.sk k tradíciám. Pribúda čoraz viac Aniek alebo Haniek a u chlapcov Petrov či Jozefov.

Ani tento rok nechýbalo niekoľko kuriozít. Napríklad meno Mischa Chukwunonyelum bolo zapísané na matrike v Košiciach. V Petržalke zapísali netradičné mená ako Mercedes, Simara a Noel. V Žiline zase majú Anchela, v Nitre Freyu, Mamadou v Bratislave, Kirillia v Michalovciach a Habibah v Trnave. Rodičia sa niekedy pokúšajú zapísať mená, ktoré nimi v skutočnosti nie sú. Tento rok to bol Junior II alebo Prezident.