Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Dnes je svetový deň úsmevu

Na arch. sn. z júla 1998 je americký grafik Harvey R. Ball, tvorca svetoznámeho symbolu smiley, vo svojej pracovni vo Worcestri v štáte Massachusetts. Ball vytvoril ikonu usmiatej tváre v roku 1963. Foto: TASR/AP Photo

Svetový deň úsmevu má priniesť ľuďom dobrú náladu. Harvey Ball nakreslil jednoduchý obrázok - tvár so žltým podkladom v kružnicovej podobe, dve bodky ako oči a jednoduchý oblúčik - úsmev.

Worcester 5. októbra (TASR) - Ľudia na celom svete majú 5. októbra o dôvod navyše na úsmev. Na prvý októbrový piatok totiž pripadá Svetový deň úsmevu (World Smile Day). Tento deň sa má stať zdrojom dobrej nálady a súčasne aj podnetom na odovzdanie dobrej dávky z nej ďalej, teda inému človeku, a to formou úsmevu. Aj preto heslo tohto dňa znie: "Vykonaj milý skutok. Pomôž jednému človeku k úsmevu. "(Do an act of kindness. Help one person smile.)

Ľudstvo za Svetový deň úsmevu vďačí inak nenápadnému umelcovi Harveymu Ballovi z amerického Worcestra. Ten na objednávku jednej poisťovacej spoločnosti mal vyhotoviť jasný symbol, ktorý by si ľudia ľahko zapamätali. Teda v istom zmysle "vizitku" spoločnosti.

Harvey Ball si hlavu dlho nelámal, nakreslil jednoduchý obrázok - tvár so žltým podkladom v kružnicovej podobe, dve bodky ako oči a jednoduchý oblúčik - úsmev. Stalo sa tak v roku 1963. Úspech bol nečakaný, klienti spoločnosti zajasali nadšením. Už o niekoľko mesiacov sa vyrobili desaťtisíce odznakov. Žltá usmievavá tvárička sa čoskoro dostala aj na tričká, obálky, pohľadnice, či dokonca na poštovú známku.

Harvey Ball sa začal zaujímať o predaj svojho dielka - symbolu. Prišiel aj s nápadom založiť Svetový deň úsmevu. Bol totiž presvedčený, že taký deň musí sa musí stať zdrojom dobrej nálady. Veď úsmev na tvári človeka nemá nič spoločné s politikou, zemepisnou polohou či názorom.

Iniciátor si vybral prvý piatok v októbri a prvýkrát sa Svetový deň úsmevu slávil v roku 1999 vo Worcestri i na celom svete. Keď o dva roky Harvey zomrel, z úcty a pamiatke k nemu založili nadáciu, Harvey Ball World Smile Foundation. Jej aktivisti pokračujú v šírení a podpore tohto svetového dňa. Umelec a zakladateľ Ball bol presvedčený, že ten deň musí byť zdrojom dobrej nálady.

Počítačová éra priniesla ďalšiu popularizáciu tohto symbolu, ktorý väčšina ľudí pozná pod názvom "smajlík". Ľudia si ho posielajú v esemeskách i v e-mailoch.