Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Donald Warhola: Strýko A. Warhol bol hrdý na svoje slovenské korene

Na snímke Donald Warhola, synovec Andyho Warhola s darom pre prezidentku Zuzanu Čaputovú v Pittsburghu 4. februára 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Maliarovi Andymu Warholovi mala prezidentka Zuzana Čaputová udeliť štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy in memoriam za mimoriadne šírenie dobrého mena SR v zahraničí.

Bratislava/Pittsburgh 9. februára (TASR) - Výtvarník Andy Warhol bol hrdý na svoje slovenské korene a svoj pôvod. Mal odvahu povedať, aby ľudia nebrali umenie tak vážne a zabávali sa na ňom. Pre médiá to v Pittsburghu uviedol výtvarníkov synovec Donald Warhola. Verí, že strýkov humor je súčasťou kultúry.

Výtvarník sa so svojou matkou Júliou Warholovou rozprával rodným slovenským jazykom. "Chcel, aby sa s ním rozprávala po slovensky a on potom odpovedal po anglicky len preto, že chcel, aby sa naučila viac po anglicky, ale po slovensky hovoril veľmi plynule," priblížil Warhola.

Donald Warhola mal so strýkom veľmi vzácny vzťah, bol k nemu vždy láskavý. "Mám dvoch starších bratov, Marka a Jeffa, a myslím, že v mnohých ohľadoch nás vnímal ako svoje deti, keďže vlastné nemal," podotkol.

Maliarovi, grafikovi a vedúcej osobnosti amerického hnutia pop-art Andymu Warholovi mala prezidentka Zuzana Čaputová udeliť štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy in memoriam za mimoriadne šírenie dobrého mena SR v zahraničí. Urobiť to mala počas svojej pracovnej cesty v USA. Vyznamenanie mal prevziať jeho synovec Donald. Čaputová však pre chorobu musela svoj program v Pittsburghu zrušiť. "Vyznamenanie odovzdá v zastúpení prezidentky veľvyslanec SR v USA Radovan Javorčík v náhradnom termíne," poznamenal hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Ocenenie by si podľa Donalda Warholu výtvarník veľmi vážil, rovnako ako aj jeho rodičia, ktorí ho vždy podporovali. "Naozaj si veľmi vážim, že je prvou prezidentkou Slovenska, ktorá robí tento krok," povedal synovec umelca. Zároveň Čaputovej daroval portrét Andyho Warhola v pozadí s trikolórou Slovenska, ktorý namaľoval jeho syn Andrew Warhola.