Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Emeritný pápež Benedikt XVI. dnes oslavuje 86. narodeniny

Pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Benedikt XVI. sa vo februári stal po 700 rokoch prvým pápežom, ktorý odstúpil z úradu. Tento jeho krok preto zaskočil prakticky celý svet.

Vatikán 16. apríla (TASR) - Emeritný pápež Benedikt XVI. dnes vo svojom dočasnom domove v Castel Gandolfe slávi 86. narodeniny.

Na oslave, ktorá bude výlučne súkromná, sa zúčastní aj 88-ročný Benediktov brat Georg, štyri talianske rehoľné sestry, ktoré sa o emeritného pápeža už roky starajú, a nebude chýbať ani jeho osobný tajomník, prefekt Pápežského domu, Georg Gänswein.

Nemecké veľvyslanectvo pri Svätej stolici usporiadalo dnes recepciu spojenú s odhalením portrétu bývalého pápeža, ktorý namaľoval nemecký umelec Michael Triegel, známy aj ako "Papstmaler". Maľba bude stálou výpožičkou veľvyslanectva, informoval dnes Vatikánsky rozhlas. Portrét emeritného pápeža namaľoval Triegel aj pre Inštitút Benedikta XVI. v Regensburgu.

Benedikt XVI. sa vo februári stal po 700 rokoch prvým pápežom, ktorý odstúpil z úradu. Tento jeho krok preto zaskočil prakticky celý svet. Konkláve kardinálov potom za jeho nástupcu 13. marca zvolilo argentínskeho kardinála Jorgeho Maria Bergoglia, ktorý prijal meno František. Nový pápež bol dnes medzi tými, kto Benediktovi blahoželal k narodeninám, a venoval mu svoju dnešnú rannú omšu.



Emeritný pápež žije v letnej pápežskej rezidencii v Castel Gandolfe, ležiacom asi 25 kilometrov južne od Ríma. Rezidenciu a jej areál prakticky neopúšťa. Ako prednedávnom informoval Vatikán, dni trávi v modlitbách, rešeršami vo vedeckej literatúre a hraním na klavíri.

Minulý týždeň vatikánska tlačová služba dementovala správy španielskej tlače, že Benediktov zdravotný stav sa veľmi zhoršil. Na nedávno zhotovených a zverejnených fotografiách je emeritný pápež, ako v záhradách Castel Gandolfa kráča s pomocou paličky.

Podľa pôvodných plánov by sa mal emeritný pápež presťahovať do bývalého kláštora, ktorý pre jeho potreby upravujú vo Vatikánskych záhradách.