Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Európa vypustila novú meteorologickú družicu

Foto: TASR/AP

Jej prevádzkovateľom je Európska organizácia pre využívanie meteorologických satelitov (EUMETSAT) so sídlom v nemeckom Darmstadte.

Darmstadt/Kourou 6. júla (TASR) - Európa má na orbite nový geostacionárny satelit na kvalitnejšiu predpoveď extrémnych prejavov počasia, ako sú búrky a suchá.

Vo štvrtok v noci o 23.36 h SELČ odštartovala z kozmodrómu v Kourou vo Francúzskej Guyane nosná raketa Ariane-5, ktorá do vesmíru vyniesla družicu MSG-3, umožňujúcu lepšie krátkodobé predpovede počasia, informovala agentúra DPA.

Jej prevádzkovateľom je Európska organizácia pre využívanie meteorologických satelitov (EUMETSAT) so sídlom v nemeckom Darmstadte. MSG-3 nahradí staršieho predchodcu a z výšky 36.000 kilometrov bude pozorovať Európu, Afriku a severný Atlantik. Satelity MSG sú spoločným projektom EUMETSAT-u a Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

EUMETSAT v súčasnej dobe prevádzkuje meteorologické družice druhej generácie (Meteosat Second Generation, MSG) s názvami Meteosat-8 (MSG-1) a Meteosat-9 (MSG-2). MSG-3 alebo Meteosat-10 je tretím v tejto "rodine". Keď začne po desiatich pracovať, pravdepodobne nahradí družicu Meteosat-8.