Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Magazín

Formanov Prelet nad kukučím hniezdom premietnu v reštaurovanej podobe

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Slávne alebo kultové filmy svetovej i domácej kinematografie v digitálne reštaurovanej podobe vracia na plátno kín cyklus Reštaurovaná klasika v bratislavskom kine Lumiére.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Slávne alebo kultové filmy svetovej i domácej kinematografie v digitálne reštaurovanej podobe vracia na plátno kín cyklus Reštaurovaná klasika v bratislavskom kine Lumiére. V stredu (24. 4.) premietne Prelet nad kukučím hniezdom (1975). Film, ktorý preslávil českého režiséra Miloša Formana, uvidia diváci pri príležitosti 87. narodenín Jacka Nicholsona. Informuje o tom Slovenský filmový ústav (SFÚ).

Pripomína, že Prelet nad kukučím hniezdom vznikol podľa známeho románu Kena Keseyho, aj keď sa v mnohom líši od predlohy. Ide o Formanov druhý hraný film, ktorý jeden z najvýznamnejších predstaviteľov československej novej vlny nakrútil v Amerike. Hlavným hrdinom je Randle P. McMurphy. Skončí na psychiatrickej klinike, keď predstiera pomätenosť, aby sa vyhol väzeniu. Je neprispôsobivý, vzdorovitý a šokovaný miestnymi pomermi začne viesť "vojnu" proti hlavnej sestre Ratchedovej a jej autoritárskym metódam. McMurphyho vitalita naruší prísne regulovaný chod kliniky. Rebelstvom a vzdorom nakazí aj ostatných pacientov. Zbaví ich dovtedajšej apatie a strachu. "Film sa nakrúcal na štátnej psychiatrickej klinike v Oregone, ostatné oslovené ústavy sa odmietli podieľať na filme, pretože kriticky nazeral na psychiatrickú prax," dodáva SFÚ.

"Preletom" dosiahol Forman medzinárodný úspech. Film získal v roku 1976 piatich Oscarov v najdôležitejších kategóriách za najlepší film, najlepšiu réžiu, najlepší ženský herecký výkon pre Louise Fletcherovú, najlepší mužský herecký výkon pre Jacka Nicholsona a za najlepší adaptovaný scenár. Patrí mu aj šesť ocenení BAFTA a päť Zlatých glóbusov.

Za úspech vďačí najmä autentickému stvárneniu hlavných aj vedľajších postáv. Forman, ktorý vo svojich českých filmoch pracoval s nehercami, aj v tomto filme obsadil do vedľajších úloh neznámych alebo málo známych hercov a tiež skutočných psychiatrických pacientov i zamestnancov oregonskej psychiatrickej kliniky. Navyše, profesionálni herci počas nakrúcania žili na klinike, aby od pacientov odpozorovali ich gestikuláciu a spôsob komunikácie.

"Všetky scény stoja a padajú s Jackom Nicholsonom, s ktorým bola skutočne radosť pracovať," povedal o nakrúcaní Forman. "Nad nikoho sa nevyvyšoval, nevyžadoval žiadne výhody, ako to býva u veľkých hviezd bežné. Naopak, trval na tom, aby mal úplne rovnaké podmienky na prácu ako všetci ostatní. Na pľac chodil dokonale pripravený a vedel presne, čo chce." Pôvodne mal úlohu Randla P. McMurphyho stvárniť James Cann, Marlon Brando alebo Gene Hackamn. Nakoniec vybrali Jacka Nicholsona, vtedy vychádzajúcu hviezdu najmä nezávislých filmov.