Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Lupiči ukradli na letisku drahokamy za 50 miliónov USD

Vozíky na batožinu prechádzajú okolo lietadla Helvetic Airways, z ktorého ukradli pri lúpeži diamanty za 50 miliónov dolárov na medzinárodnom letisku v Bruseli Foto: TASR/AP
Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Osem maskovaných páchateľov vyzbrojených samopalmi, ktorí odcudzili v pondelok o 19.47 h SEČ na letisku v Bruseli balíčky s drahokamami, predstieralo, že sú policajti.

Brusel 19. februára (TASR) - Páchatelia pondelňajšej bleskovej lúpeže na letisku v Bruseli si odniesli diamanty v odhadovanej hodnote 50 miliónov dolárov (vyše 37 miliónov eur), informovala dnes Caroline De Wolfová z Antverpského svetového strediska diamantov.

Páchatelia pondelňajšej bleskovej lúpeže na letisku v Bruseli si odniesli diamanty v odhadovanej hodnote 50 miliónov dolárov (vyše 37 miliónov eur), informovala dnes Caroline De Wolfová z Antverpského svetového strediska diamantov.

"Hovoríme o gigantickej sume," citovala ju agentúra AP. Predchádzajúce správy médií uvádzali hodnotu lupu až 350 miliónov eur.

Belgické médiá písali, že drahokamy zo strediska diamantov v Antverpách nakladali z bezpečnostnej dodávky do lietadla smerujúceho do Zürichu, keď došlo k prepadnutiu.

Prokuratúra dnes uviedla, že osem maskovaných páchateľov vyzbrojených samopalmi, ktorí odcudzili v pondelok o 19.47 h SEČ na letisku v Bruseli balíčky s drahokamami, predstieralo, že sú policajti.

Podľa hovorkyne prokuratúry Ine Vam Wymerschovej dorazili k dopravnému lietadlu s cestujúcimi na dvoch čiernych autách s blikajúcimi majákmi. Väčšina zo 120 balíčkov, ktoré si odtiaľ odniesli bez jediného výstrelu či zranenia, obsahovala podľa jej slov diamanty.

"Bola to dobre pripravená akcia. Sú to profesionáli," konštatovala s tým, že celá akcia trvala iba okolo päť minút, počas ktorých sa ozbrojeným páchateľom podarilo dostať pod kontrolu lietadlo, jeho posádku a cestujúcich a pod hrozbou použitia samopalov odniesli so sebou kufríky.



Páchatelia pondelňajšej bleskovej ozbrojenej lúpeže na letisku v Bruseli preukázali vysokú profesionalitu, priznali dnes belgickí vyšetrovatelia.

Podľa údajov poskytnutých vyšetrovateľmi sa dve autá tmavej farby, každé so štvorčlennou posádkou oblečenou do uniforiem pripomínajúcich policajné, dostali do priestoru letiska cez dieru v plote. Otvor na letisku Zaventem objavila polícia zamaskovaný medzi prepravnými kontajnermi.

Počas celej akcie nepadol ani jeden výstrel a nikto nebol zranený. Páchatelia presne vedeli, čo majú robiť. Zamerali sa iba na drahokamy zo strediska diamantov v Antverpách, ktoré nakladali z bezpečnostnej dodávky do lietadla smerujúceho do Zürichu. Ochranku, ktorá dozerala na prekladanie diamantov, lupiči tiež ohrozovali.

Polícii sa doteraz nepodarilo zistiť totožnosť páchateľov ozbrojeného prepadu. Zástupcovia švajčiarskych aeroliniek sa k prepadu ich lietadla odmietajú vyjadriť s odvolaním sa na prebiehajúce vyšetrovanie. Polícia ešte v pondelok večer našla neďaleko letiska v obci Zellik zhorené auto a preveruje, či išlo o vozidlo z lúpeže.

K lúpežiam diamantov na bruselskom letisku došlo aj v minulosti

Belgické médiá upozornili, že nejde o prvý prípad lúpeže diamantov na letisku Zaventem.

V roku 2005 zlodeji ukradli diamanty prevážané kuriérskou službou FedEx. V roku 2001 došlo ku krádeži hotovosti a cenných papierov z auta prepravnej spoločnosti Brink's Ziegler a v roku 2000 lupiči ukradli diamanty z lietadla spoločnosti Lufthansa nachádzajúceho sa na letisku Zaventem.

K podobným prípadom došlo aj dávnejšie. V roku 1995 lupiči ukradli cenné papiere z takmer štartujúceho švajčiarskeho lietadla a v roku 1982 páchatelia v policajných uniformách uniesli pri lúpeži diamantov a drahokamov ochrankára. Jeho telo sa nikdy nenašlo.