Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Družica Mangalján preletela obežnou dráhou Mesiaca a pokračuje k Marsu

India vypustila v utorok 5. novembra 2013 svoju prvú vesmírnu sondu, ktorej cieľom je Mars. Sondu Misie Mars Orbiter (MOM), v prepočte za takmer 55 miliónov eur, vypustili z juhovýchodného pobrežia Indie. Foto: TASR/AP

Družicu s hmotnosťou 1350 kilogramov čaká cesta dlhá 780 miliónov kilometrov. Obežnú dráhu Marsu by mala dosiahnuť na budúci rok v septembri.

Naí Dillí 3. decembra (TASR) - Prvá indická družica - Mangalján - preletela obežnou dráhou Mesiaca a pokračuje v púti k planéte Mars. Informovala o tom dnes indická vesmírna agentúra ISRO.

"Mangalján je už za Mesiacom a letí do hĺbok vesmíru," uviedla agentúra s tým, že sonda je od Zeme vzdialená vyše 536.000 kilometrov.

Tlačová agentúra DPA pripomína, že India svoju prvú sondu Mars Orbiter Mission (MOM), nazývanú v hindčine Mangalján, vypustila 5. novembra; obežnú dráhu Zeme opustila 1. decembra.

Družicu s hmotnosťou 1350 kilogramov čaká cesta dlhá 780 miliónov kilometrov. Obežnú dráhu Marsu by mala dosiahnuť na budúci rok v septembri.

Sonda bude zbierať zábery a údaje, ktoré pomôžu pri zisťovaní, akým spôsobom funguje počasie na Marse a čo sa stalo s obrovským množstvom vody, ktorá kedysi na ňom existovala. Mangalján bude zároveň pátrať po zvyškoch metánu, kľúčovom chemickom prvku v procese tvorby života.