Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Pripravte si ďalekohľady: Jupiter bude najbližšie k Zemi

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Tohtoročné priblíženie bude pomerne náročné na pozorovanie, keďže Jupiter bude len nízko nad južným obzorom. V noci z 11. na 12. júna po polnoci dosiahne maximálna výška nad obzorom len 18,5 stupňa.

Bratislava 9. júna (TASR) – Planéta Jupiter bude 11. júna najbližšie k Zemi. Popoludní bude vzdialená od Zeme 640.860.000 kilometrov. Ide o vzdialenosť 4,28 astronomickej jednotky, pričom astronomická jednotka je vzdialenosť Zeme od Slnka. Jupiter tak bude najbližšie k našej planéte v priebehu tohto roka. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.

"Jupiter obehne okolo Slnka raz za 11,87 roka. V kombinácii s obehom Zeme okolo Slnka sa potom periodicky mení vzdialenosť Zeme a Jupitera. Najväčšie priblíženia nastávajú v intervale 398 dní. Tohtoročná minimálna vzdialenosť nastane 11. júna popoludní. Keďže k tomu dochádza v opozícii, Jupiter bude nad obzorom počas júna pozorovateľný celé noci," poznamenal Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici.

Tohtoročné priblíženie bude pomerne náročné na pozorovanie, keďže Jupiter bude len nízko nad južným obzorom. V noci z 11. na 12. júna po polnoci dosiahne maximálna výška nad obzorom len 18,5 stupňa. "Už v malom ďalekohľade budú môcť nadšenci nočnej oblohy vidieť kotúčik Jupitera a štyri galileovské mesiace. Vplyvom excentricity dráh Zeme a Jupitera, čo sú elipsy málo odlišné od kružníc, sú minimálne vzdialenosti dosiahnuté každý rok rôzne. Napríklad 27. septembra 2022 bude táto vzdialenosť len 591.300.000 km, čo je 3,95 astronomickej jednotky," vysvetlil Svoreň.

Jupiter je piata planéta podľa vzdialenosti od Slnka. Patrí medzi obrie planéty, je z nich najväčšia. Jupiter spolu so Saturnom, Uránom a Neptúnom tvoria skupinu plynných obrov, nazývaných tiež joviálne planéty. Jupiter je viac ako dvakrát hmotnejší než všetky ostatné planéty spolu, je 318-krát hmotnejší ako Zem. Stredná vzdialenosť Jupitera od Slnka je 5,2 astronomických jednotiek, čo je 778 miliónov kilometrov. Po Slnku, Mesiaci a Venuši je štvrtým najjasnejším telesom na oblohe. Jupiter má najmenej 79 mesiacov, 63 s priemerom menším ako desať kilometrov bolo objavených od roku 1975.