Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Krach cestovnej kancelárie Thomas Cook zasiahol státisíce dovolenkárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Najstaršia cestovná kancelária na svete v piatok potvrdila, že žiadala akcionárov o ďalších 200 miliónoch libier (225,39 milióna eur) na dokončenie plánu reštrukturalizácie a záchranu spoločnosti.

Londýn 23. septembra (TASR) - Britská cestovná kancelária (CK) Thomas Cook v dôsledku úpadku zrušila státisíce rezervácií dovoleniek po tom, ako sa spoločnosti nepodarilo zabezpečiť finančné prostriedky na svoju záchranu. Krach firmy v pondelok oznámil britský úrad pre civilné letectvo, informovala agentúra AP.

Prostredníctvom CK Thomas Cook si rezervovalo dovolenky viac ako 600.000 ľudí. Podľa úradu pre civilné letectvo v zahraničí v súčasnosti dovolenkuje 150.000 Britov, ktorým bude musieť byť vyplatené odškodné.

Zrušené budú tiež všetky lety jej štyroch aerolínií a o prácu príde 21.000 zamestnancov v 16 krajinách sveta vrátane 9000 v Británii.

Najstaršia cestovná kancelária na svete, ktorá zápasila s problémami, piatok potvrdila, že žiadala akcionárov o ďalších 200 miliónoch libier (225,39 milióna eur) na dokončenie plánu reštrukturalizácie a záchranu spoločnosti.

Krach firmy Thomas Cook je šokom pre grécky turistický sektor


Krach britskej cestovej kancelárie Thomas Cook šokoval grécky turistický sektor.

"To je zemetrasenie so silou 7 a cunami ešte len príde," povedal v pondelok šéf krétskeho turistického zväzu Michalis Vlatakis pre grécke médiá. Na Kréte malo približne 70 % všetkých firiem podnikajúcich v oblasti cestovného ruchu kontrakty s koncernom Thomas Cook.

Len v tomto roku dopravila spoločnosť Thomas Cook na Krétu 400.000 návštevníkov. "V súčasnosti je ich tu ešte asi 20.000," uviedol Vlatakis. Teraz je podľa neho potrebné sa o nich čo najlepšie postarať, aby aj v budúcnosti zostali verní Kréte. Dodal, že krach koncernu bude mať trvalý vplyv na cestovný ruch v Grécku.

Aerolínie Condor zo skupiny Thomas Cook žiadajú vládu v Berlíne o finančnú pomoc


Nemecké aerolínie Condor, dcérska spoločnosť britskej cestovnej kancelárie Thomas Cook, v pondelok oznámili, že požiadali vládu v Berlíne o finančnú pomoc, aby sa udržali vo vzduchu aj po vyhlásení bankrotu materskej firmy.

Letecká spoločnosť zdôraznila, že „bola dlhé roky rentabilná“. V snahe zabrániť nedostatku likvidity po krachu Thomas Cook, požiadala letecká spoločnosti Condor o štátom garantovanú preklenovaciu pôžičku.

Generálny riaditeľ Ralf Teckentrup uviedol, že aerolínie sa snažia sústreďovať na to, čo im ide najlepšie, a to je bezpečne a včas prepravovať dovolenkárov.

Nemecká pobočka samotnej cestovnej kancelárie (CK) Thomas Cook medzitým informovala tlačovú agentúru DPA, že v zahraničí s ňou a ďalšími dcérskymi firmami aktuálne dovolenkuje okolo 140.000 klientov. A približne 21.000 z nich malo podľa pôvodných plánov v pondelok a utorok (24. 9.) letieť späť do Nemecka.

Krach Thomas Cook môže znížiť počet turistov cestujúcich do Turecka


Kolaps britskej cestovnej kancelárie Thomas Cook môže výrazne znížiť ročný počet turistov v Turecku.

Krach Thomas Cook znamená, že počet turistov, ktorí ročne cestujú do Turecka, sa môže znížiť o 600.000 až 700.000, uviedol šéf federácie tureckých hotelierov Osman Ayik. Pre agentúru Reuters povedal, že aktuálne sa v Turecku nachádza 45.000 turistov, ktorí prišli z Veľkej Británie a zvyšku Európy prostredníctvom koncernu Thomas Cook. Dodal, že firma dlhuje 100.000 až 200.000 GBP (113.340 až 226.680 eur) niekoľkým malým hotelom, ktorým môže jej krach spôsobiť problémy.