Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Kráľovná vyznamenala hercov Kate Winsletovú a Kennetha Branagha

Kate Winsletová Foto: TASR/AP

Vyznamenania udeľuje kráľovná dvakrát do roka, na Nový rok a na svoje narodeniny v júni, ich príjemcov však vyberajú štátne orgány.

Londýn 16. júna (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. udelila pri príležitosti svojich dnešných oficiálnych narodenín štátne vyznamenania.

Medzi osobnosťami, ocenenými prestížnym Radom britského impéria, je aj herečka Kate Winsletová, ktorá získala v roku 2009 Oscara za film Predčítač a vyznamenala sa tiež ako Rose vo filme Titanic. Kráľovná jej prepožičala titul zvaný "komandér" Radu britského impéria (CBE).

Ďalším oceneným je shakespearovský herec a režisér Kenneth Branagh, ktorý dostal titul rytiera a právo užívať titul Sir. Medzi filmy, ktoré režíroval, patria napríklad Hamlet či Henry V.

Branagh vyjadril nad správou o svojom vyznamenaní "pokoru, nadšenie a neuveriteľné šťastie". Dostane sa do panteónu "divadelných rytierov" po boku zosnulého Sira Laurenca Oliviera, ktorého Branagh ako herec stvárnil vo filme Môj týždeň s Marilyn.

Winsletová vyhlásila, že je "veľmi pyšná na to, že je Britka". "Som súčasne prekvapená i poctená, že stojím po boku mnohým mužom a ženám, ktorí dokázali veľké veci pre našu krajinu," povedala 36-ročná herečka.

Vyznamenania udeľuje kráľovná dvakrát do roka, na Nový rok a na svoje oficiálne narodeniny v júni, ich príjemcov však vyberajú štátne orgány na základe návrhov vlády a verejnosti.

V zozname ocenených figuruje aj skladateľ piesní a filantrop Richard Stilgoe, ktorý je napísal texty k muzikálom Andrewa Lloyda Webbera Cats, Starlight Express a Fantóm opery - dostal titul rytiera Rádu britského impéria.

Rovnaký stupeň vyznamenania v ženskej obdobe (Dame) získala architektka irackého pôvodu Zaha Hadidová, ktorá navrhla akvacentrum pre tohtoročnú londýnsku olympiádu.

Hudobníka Garyho Barlowa, ktorý pre kráľovnú tento mesiac zorganizoval koncert k diamantovému výročiu jej korunovácie, vyznamenala Alžbeta II. titulom dôstojník Radu britského impéria (OBE) za jeho zásluhy vo sfére zábavného priemyslu a charity.

Rovnaký titul dostala aj módna návrhárka Sarah Burtonová, ktorá vlani vytvorila svadobné šaty pre Kate Middletonovú.