Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Krasokorčuliari - autisti boli úspešní na špeciálnej olympiáde

Ilustračné foto Foto: TASR

Obaja slovenskí športovci majú diagnostikovaný autizmus a navštevujú školy so špeciálnym prístupom. Keďže sú to ich prvé svetové olympiády, sú veľmi spokojní.

Bratislava 1. februára (TASR) - Slovenskí krasokorčuliari s mentálnym postihnutím Marek (13) a Peter (17) sa na Svetovej zimnej špeciálnej olympiáde v kórejskom meste Pchjongčchang vo svojich kategóriách umiestnili na piatom a šiestom mieste.

Obaja športovci majú diagnostikovaný autizmus a navštevujú školy so špeciálnym prístupom. Keďže sú to ich prvé svetové olympiády, sú veľmi spokojní. Peter tancoval na pieseň od skupiny Abba Fernando a Marek na pieseň od Elánu Voda, čo ma drží nad vodou.

"Špeciálna olympiáda v Kórei je ich prvým veľkým výletom od rodiny. Zvládajú to však veľmi hrdinsky," povedala Michaela Guldánová zo Slovenského hnutia špeciálnych olympiád. Trinásťdňový pobyt v Kórei chlapcov podľa nej učí veľkej samostatnosti. Chlapci korčuľujú už štvrtý rok. Vtedy ich spolu so súčasnou trénerkou Ivetou Fitošovou viedla známa trénerka Hilda Múdra, ktorej zverencom bol aj Ondrej Nepela. Minulý rok získali na súťaži vo Viedni jednu striebornú a jednu zlatú medailu.

Súťaže krasokorčuliarov sa na olympiáde skončili. Zjazdové a bežecké lyžovanie organizátori pre silný dážď odložili a zrejme bude pokračovať cez víkend.

Výprava slovenských športovcov s mentálnym postihnutím odcestovala na Svetovú zimnú špeciálnu olympiádu do Kórejskej republiky v piatok 25. januára. V 21-člennej slovenskej výprave sú okrem dvoch krasokorčuliarov 11 lyžiari.