Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Kresťania slávia dnes sviatok apoštolov sv.Petra a Pavla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V katolíckej cirkvi je 29. jún prikázaným sviatkom, konajú sa omše aj tradičná zbierka Halier sv. Petra určená na pomoc odkázaným alebo na opravu kostolov.

Bratislava 29. júna (TASR) - Sviatok dvojice apoštolov Petra a Pavla, považovaných za zakladateľov kresťanskej cirkvi, si dnes pripomínajú kresťania na Slovensku i vo svete. Obaja šíritelia kresťanskej viery v Ježiša Krista podľa tradície zomreli mučeníckou smrťou v ten istý deň v Ríme za čias cisára Nera a jeho prenasledovania kresťanov, pravdepodobne v roku 67.

V katolíckej cirkvi je 29. jún prikázaným sviatkom, konajú sa omše aj tradičná zbierka Halier sv. Petra určená na pomoc odkázaným alebo na opravu kostolov. V katolíckych kostoloch sa koná vigília slávnosti na pamiatku apoštolov Petra a Pavla už v predvečer sviatku - 28. júna.

Cirkev a veriaci vyjadrujú vďaku za službu apoštolov Petra a Pavla, za ich šírenie viery a za jej zachovanie. Podobne aj evanjelici a veriaci ďalších kresťanských cirkví spomínajú na oboch apoštolov a ďakujú Bohu za ich misijné dielo.

Prikázaný sviatok

Dnešný deň je veľkým a prikázaným sviatkom svätých, slávnych a najvyšších apoštolov Petra a Pavla aj v gréckokatolíckej cirkvi východného obradu. Svätí apoštoli Peter a Pavol sú patrónmi Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie od jej vzniku v roku 2008. V bratislavskej Katedrále Povýšenia sv. Kríža sa dnes o 10.30 h uskutoční archijerejská sv. liturgia v cirkevno-slovanskom jazyku. Hlavným slúžiteľom a kazateľom bude bratislavský eparcha Mons. Peter Rusnák. V nedeľu 30. júna gréckokatolíci oslávia Zbor svätých, slávnych dvanástich apoštolov.

Svätý Peter, pôvodným menom Šimon, sa narodil v Palestíne. Keď ho Ježiš povolal za apoštola, zmenil mu meno na Peter, t. j. Skala, na ktorej založil svoju cirkev. Býva zobrazený v žltom rúchu, ako nositeľ kľúčov od kráľovstva nebeského.

Svätý Pavol, pôvodným menom Šavol, študoval v Jeruzaleme, bol najprv prenasledovateľom kresťanov. Neskôr však prijal kresťanskú vieru a stal sa veľkým misionárom medzi pohanmi. Zobrazovaný býva pri poprave mečom, jeho znakom je kniha alebo zvitky posolstiev. Tradícia hovorí, že Petra ukrižovali dolu hlavou v Ríme na Vatikánskom vŕšku a Pavol ako rímsky občan bol sťatý pri Ostijskej bráne.