Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Kresťania si dnes pripomínajú sviatok Svätej Trojice

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Tento sviatok hovorí o jednotnom pôvode Božieho pôsobenia vo vesmíre, prírode a v živote človeka.

Bratislava 3. júna (TASR) - V dnešnú nedeľu, ktorá nasleduje po sviatku Zoslania Ducha svätého - Turíc, si kresťania pripomínajú tajomstvo Svätej Trojice (Sancta Trinitas). Tento sviatok hovorí o jednotnom pôvode Božieho pôsobenia vo vesmíre, prírode a v živote človeka. Svätá Trojica,

Trojjediný Boh či Najsvätejšia Trojica alebo Božia Trojica či trinitas je spoločné pomenovanie Boha, ktorý je jeden v troch osobách - ako Otec, Syn a Duch Svätý. Je to Boh-otec-Stvoriteľ, Boží syn-Vykupiteľ a Duch Svätý-Posvätiteľ.

I keď zmienka o Trojici sa v Biblii priamo nenachádza, objavuje sa implicitne v biblických požehnaniach, pokynoch a výrokoch, ako napríklad "Choďte teda, čiňte mi učeníkmi všetky národy, krstiac ich v mene Otca, i Syna i Ducha Svätého". Od 3. storočia náuka o Svätej Trojici - jeden Boh v troch Božských osobách, tvorí jeden z hlavných článkov kresťanskej viery.

V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) sa sviatkom Svätej Trojice uzatvára Svätodušný kruh, ktorý sa začal sviatkom Vstúpenia Krista Pána na nebo (v tomto roku pripadol na 17. mája) a zároveň sa končí aj slávnostná časť cirkevného roka.

V katolíckej cirkvi po dnešnom sviatku Najsvätejšej Trojice nasleduje ešte ďalší významný sviatok - Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, ľudovo nazývaný Bože telo. Tento rok pripadá na 7. júna a je spojený s tradíciou procesií. Je vyjadrením úcty k Spasiteľovi prítomnému pod spôsobom chleba a vína vo Sviatosti oltárnej. Slávi sa vždy vo štvrtok po sviatku Najsvätejšej Trojice.