Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Vyhliadková električka T3 Coupé získala prestížne dizajnérske ocenenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nová vyhliadková električka, umiestnená v pražskej Vozovni Střešovice, bola po prvý raz uvedená do prevádzky vlani na jeseň.

Bratislava/Praha 26. marca (TASR) - Porota medzinárodnej súťaže Red Dot Design Award, ktorá sa každoročne koná v nemeckom Essene, tento rok opäť ocenila český výrobok. Z viac ako 5500 prihlásených produktov z celého sveta získala jednu z cien Red Dot 2019 vyhliadková električka pre Prahu T3 Coupé zo štúdia dizajnérky Anny Marešovej.

Nová vyhliadková električka, umiestnená v pražskej Vozovni Střešovice, bola po prvý raz uvedená do prevádzky vlani na jeseň. "Nie je určená na pravidelné linky, ale je možné si ju od Dopravného podniku hlavného mesta Prahy prenajať na okružné a vyhliadkové jazdy," TASR o tom informovala dizajnérka Anna Marešová.

V kategórii Product design 2019 zaujala medzinárodnú porotu konceptom, ktorý vychádza z tradície pôvodných vozidiel typu Tatra T3. Marešová posunula legendárnu električku do kontextu dneška.

T3 Coupé konkurovala účastníkom z 55 krajín sveta. Viac ako 5500 produktov posudzovalo 40 nezávislých odborníkov, profesionálnych dizajnérov, profesorov z univerzít z celého sveta a odborných novinárov. "Každá položka v súťaži bola hodnotená podľa veľmi prísnych kritérií. Porota udelila električke T3 Coupé ocenenie Red Dot Honourable Mention 2019 za mimoriadny počin v dizajne a konštrukciu produktu," poznamenala česká dizajnérka k ocenenému vozidlu, ktoré vytvorili v spolupráci s dizajnérskym štúdiom zamestnanci pražského dopravného podniku. Ten je tiež zadávateľom a investorom celého projektu, ktorý vrátane návrhu až po kompletnú výrobu vozidla trval dva roky.

Slávnostné odovzdávanie cien Red Dot Award sa uskutoční 8. júla v essenskom Design múzeu.