Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Ľadová šou Tatry Ice Master prilákala na Hrebienok tisíce návštevníkov

Ľadová šou Tatry Ice Master prilákala na Hrebienok tisíce návštevníkov Foto: TASR/Oliver Ondráš

V sobotu (2. 2.) ráno sa do ľadových blokov zahryzli tímy, ktoré popustili uzdu svojej fantázii a pre očami divákov vznikli napríklad Eiffelova veža, orlica či sob.

Vysoké Tatry 3. februára (TASR) – Nasvietením desiatok ľadových sôch, ktoré na Hrebienku v priebehu tohto víkendu vytvorili súťažné tímy z ôsmich európskych krajín, dnes večer vo Vysokých Tatrách vyvrcholí ľadová šou pod názvom Tatry Ice Master.

Výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská pre TASR uviedla, že podľa doterajších zistení podujatie na Hrebienok prilákalo približne 20.000 návštevníkov. Vysvetlila, že začiatkom tohto týždňa kamiónom z Poľska priviezli asi 250 ľadových blokov. Tie počas víkendu opracovávali umelci zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Srbska, ale aj Fínska, Švédska a Francúzska.

„Už v piatok večer sa mohli návštevníci pokochať pohľadom na nasvietený snehový hrad, ktorý sa staval niekoľko dní a má rozmery 12 krát 15 metrov. Pokiaľ sa neroztopí, bude slúžiť ako štartovacia rampa pre sánkarov. Okrem neho tu pribudlo aj niekoľko snehových medveďov, funkčný ľadový bar a kreslo,“ povedala Maťašovská.



V sobotu (2. 2.) ráno sa do ľadových blokov zahryzli tímy, ktoré popustili uzdu svojej fantázii a pre očami divákov vznikli napríklad Eiffelova veža, orlica či sob.

„Porota určila, že víťazom tejto kategórie sa stali Česi, ktorí stvárnili svoju patrónku sv. Anešku. Na druhom mieste skončili Slováci so sochou fujaristu a bronzovú priečku obsadili Srbi, ktorí z ľadu vytvorili štátny znak svojej krajiny,“ zhrnula riaditeľka.

Dnes ráno sa rozbehla súťaž jednotlivcov, ktorí si témy žrebovali. To, ako dopadli, bude známe podvečer, keď sa opäť pri ľadových skulptúrach rozsvietia svetlá.

Maťašovská pripomenula, že organizátori podujatia pripravili pre návštevníkov aj kultúrny program. Svoje majstrovstvo dnes večer predvedie aj známy maďarský umelec Zsolt M. Tóth, ktorý sa počas svojej ľadovo-ohňovej show chystá v priebehu pol hodiny vytesať sochu, ktorej tvorba bežne trvá šesť hodín. Riaditeľka doplnila, že tí, ktorí nestihli prísť na Hrebienok počas víkendu, aby všetko videli na vlastné oči, nemusia byť smutní, nakoľko ľadové diela tu zostanú až dovtedy, kým im to dopraje počasie.