Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Obyvatelia Los Angeles chcú menej predajní marihuany na lekárske účely

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Odhaduje sa, že v Los Angeles funguje najmenej 800 obchodov s marihuanou, viac než v ktoromkoľvek inom americkom meste.

Los Angeles 22. mája (TASR) - Obyvatelia amerického Los Angeles sa v referende vyslovili za výrazné zníženie počtu obchodov s predajom marihuany na lekárske účely. Informovala dnes o tom agentúra Reuters.

Podľa predbežných výsledkov utorkového referenda sa 63 percent vyslovilo za "návrh D" - za zníženie počtu obchodov s marihuanou a zvýšenie dane z jej predaja, kým 37 percent bolo proti. Návrh zrejme prešiel.

Predbežné výsledky zverejnili po sčítaní vyše 40 percent volebných lístkov a všetkých hlasov zo skoršieho internetového hlasovania. Dva súperiace protinávrhy pravdepodobne neprešli.

Odhaduje sa, že v Los Angeles funguje najmenej 800 obchodov s marihuanou, viac než v ktoromkoľvek inom americkom meste. Niektorí obyvatelia sa však sťažovali, že takéto obchody sú pohromou pre susedov.

"Návrh D", o ktorom hlasovali obyvatelia mesta, počet obchodov s marihuanou na lekárske účely zníži na 135 prevádzok.

Kalifornia bola prvým z 18 amerických štátov, ktoré už legalizovali marihuanu na lekárske účely. Avšak marihuana je podľa federálneho zákona stále ilegálnou drogou.

Federálne úrady uskutočnili záťahy v mnohých predajniach v Los Angeles aj inde, množstvo prevádzok zatvorili. Argumentom bolo, že tieto predajne slúžia na zakrytie pašovania drog vo veľkom.