Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Majitelia chatiek by si mali svoj majetok čo najlepšie zabezpečiť

Ilustračné foto Foto: TASR/KRPZ Žilina

Polícia im radí, aby sa pri ochrane zamerali na najzraniteľnejšie miesta. Okná, dvere (aj tie, ktoré vedú na balkón a terasu), a priechody z garáží alebo iných priľahlých objektov.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Majitelia chatiek by si mali svoj majetok pred odchodom čo najlepšie zabezpečiť, aby ich po návrate nečakalo nepríjemné prekvapenie. Chatové osady totiž lákajú zlodejov. Napríklad v zime, keď sú chaty opustené, môžu nerušene "pracovať". Majitelia chatiek však môžu vlamačom ich úsilie sťažiť.

Polícia im radí, aby sa pri ochrane zamerali na najzraniteľnejšie miesta. "Okná, dvere (aj tie, ktoré vedú na balkón a terasu), a priechody z garáží alebo iných priľahlých objektov," vymenovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Petra Hrášková. V drevených chatkách treba spevniť dvere plechom primeranej hrúbky. "Tak ako v byte aj tu platí zásada, že dobrý zámok odradí každého zlodeja," doplnila.

Pripomenula, že okná ochránia okenice so závorami, mreže, ale aj bezpečnostné fólie. Oplatí sa podľa nej investovať do masívnej konštrukcie okenných krídel a rámov okien, ktoré musia byť riadne ukotvené v murive. "Pozornosť venujte aj riadne prichyteným pántom k rámu a krídlu okna," odporúča Hrášková.

Zdôraznila, že v týchto rekreačných objektoch si na rozdiel od bytov nemôžu majitelia dovoliť vytvárať ilúziu, že sú niekde blízko. "Pred odchodom dobre skontroluje všetky okná, či sú zatvorené. Okenice zaistite závorami, skontrolujte aj mreže a zámky. Nezabudnite na rebríky a akékoľvek náradia, ktoré by mohli zlodejom pomôcť. Nevynechajte pivnicu ani zásobovacie šachty," radí policajná hovorkyňa.

Pokiaľ ide o napojenie na signalizačný pult, polícia pripomína, že je účinné, iba ak je objekt umiestnený vo vzdialenosti do 15 minút cesty od polície alebo z centra bezpečnostnej služby, ktorá vykonáva zákrok.

Potrebné je tiež si uvedomiť, že ochrana majetku je najmä na pleciach vlastníka. "Odcudzené veci majú hodnotu, ktorá sa nedá nahradiť peniazmi, a preto investícia do akýchkoľvek ochranných prostriedkov riziko takýchto strát znižuje," vysvetlila Hrášková. Všetky spomenuté kroky je podľa nej dobré doplniť vhodne uzavretou poistnou zmluvou, ktorá majiteľom chatiek zaručí aj plnenie nárokov pri odcudzení alebo zničení vecí.