Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

V Mexiku objavili skamenené pozostatky dinosaurieho chvosta

Chvost dinosaura Foto: Youtube

Na prítomnosť kostrových pozostatkov upozornili vedcov z INAH miestni obyvatelia vlani v júni.

Mexico City 24. júla (TASR) - Skamenené pozostatky 72 miliónov rokov starého dinosaurieho chvosta objavili mexickí paleontológovia v púšti na severe krajiny. Oznámili to predstavitelia tamojšieho Národného ústavu pre antropológiu a históriu (INAH), ktorých v utorok citovala agentúra Reuters.

Nález päť metrov dlhého dinosaurieho chvosta je prvým svojho druhu v Mexiku, uviedol riaditeľ INAH Francisco Aguilar. Výskumný tím zložený z vedcov a študentov z INAH, ako aj Národnej nezávislej univerzity Mexika (UNAM) identifikoval skameneninu ako pozostatky hadrosaura, vtákopyskatého druhu dinosaura.

Chvost, ktorý objavili neďaleko malého mesta General Cepeda v pohraničnom štáte Coahuila, pravdepodobne predstavuje polovicu celkovej dĺžky pravekého plaza, dodal Aguilar. Bádatelia našli 50 kusov chvostových stavcov v neporušenom stave. Odkryv vzácneho nálezu uprostred púšte im trval 20 dní.



Na lokalite sa nachádzali aj iné skamenené pozostatky tela dinosaura, vrátane jednej z jeho bedrových kostí. V období kriedy, ktoré sa skončilo pred približne 65 miliónmi rokov, dnešné územie stredného a severného Mexika ležalo pri pobreží oceánu, čo umožňuje nachádzať pozostatky morských i suchozemských dinosaurov.

Na prítomnosť kostrových pozostatkov upozornili vedcov z INAH miestni obyvatelia vlani v júni. Po počiatočnom prieskume lokality sa začiatkom tohto mesiaca začal samotný odkryv. Pozostatky chvosta prevezú do General Cepeda na očistenie a bližšiu obhliadku. V štáte Coahuila objavili mnoho dinosaurých pozostatkov už aj v minulosti.