Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Milionár Steve Fossett pred 10 rokmi obletel zemeguľu na balóne

Foto: TASR/AP

K rekordu sa dopracoval pred desiatimi rokmi 2. júla 2002, keď ukončil približne 14-dňový oblet južnej pologule Zem. Do vzduchu sa vzniesol v polovici júna 2002 na 117 stupni južnej zemepisnej dĺžky.

Northam/Bratislava 2. júla (TASR) - Milionár Steve Fossett sa stal prvým letcom na balóne, ktorý sám a bez prestávky obletel zemeguľu. K rekordu sa dopracoval pred desiatimi rokmi 2. júla 2002, keď ukončil približne 14-dňový oblet južnej pologule Zem. Do vzduchu sa vzniesol v polovici júna 2002 na 117 stupni južnej zemepisnej dĺžky. Absolvoval trasu dlhú viac ako 33.000 kilometrov.

Na balóne Spirit of Freedom (Duch slobody) naplnenom héliom preletel smerom na východ naprieč Austráliou, južným Tichomorím a prehupol sa cez južnú Ameriku. Cez Atlantický oceán sa dostal k južnej Afrike a onedlho dosiahol cieľ – miesto odletu.

Záver letu sa odvážnemu letcovi troška zdramatizoval, prúd vzduchu vláčil gondolu čiastočne vypusteného balóna niekoľko kilometrov bušom.

Medzinárodná letecká federácia (Fédération Aéronautique Internationale, FAI) uznala dosiahnutý rekord napriek námietkam, že trasa je o 6000 kilometrov kratšia ako rovník.

Dobrodruh Fosset strávil let v strohej kabíne s rozmermi 2,1 x 1,68 x 1,69 metrov, jeho toaletou bolo vedro. Nebol to Fossetov prvý ani posledný rekord. Z dovtedajších možno spomenúť preplávanie kanála La Manche (1985), účasť na závode psích záprahov (1992), absolvovanie slávnych pretekov 24 hodín v Le Mans (1993, 1996). Najdlhší diaľkový let bez pristátia v dejinách letectva neskôr úspešne dokončil 11. februára 2006, keď obletel Zem za 76 hodín.



Osudným sa mu však v septembri 2007 stal trojhodinový rutinný let, počas ktorého chcel nájsť vhodný terén na vytvorenie rekordu s autom na raketový pohon. Po oznámení, že je nezvestný, záchranné tímy začali prehľadávať územie o rozlohe 52.000 kilometrov štvorcových nevľúdnych pohorí a holých púštnych plání. Oficiálna pátracia akcia sa skončila 19. septembra 2007. Za mŕtveho vyhlásili Fossetta 15. februára 2008 na žiadosť jeho manželky Peggy.

Začiatkom októbra 2008 objavili v horách neďaleko Yosemitského národného parku trosky Fossettovho lietadla po tom, ako turista v oblasti našiel doklady nezvestného dobrodruha. Podľa trosiek lietadlo čelne narazilo do horského masívu Sierry Nevady. Väčšia časť trupu stroja sa pri dopade rozletela po okolí. Genetické testy dvoch kostí nájdených neďaleko trosiek potvrdili, že nezvestný milionársky dobrodruh je mŕtvy.

zdroje: www.guardian.co.uk, www.fai.org