Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Misao Okawa oslávila 115. narodeniny, je najstaršia žena na svete

Misao Okawa Foto: TASR/AP

V Japonsku žije najviac ľudí vo veku nad 100 rokov, podľa oficiálnych štatistík ich je vyše 51.000. Väčšinu z nich, až 87 percent, tvoria ženy.

Tokio 5. marca (TASR) - Najstaršia žena sveta, Misao Okawa z Japonska, dnes oslávila svoje 115. narodeniny. Guinnessova kniha rekordov ju pritom iba minulý mesiac oficiálne uznala za najstaršiu žijúcu ženu planéty.

Okawa, dcéra výrobcu kimon z Osaky, sa narodila 5. marca 1898, vydala sa v roku 1919. Má tri deti, pričom dve z nich - dcéra a syn - sú už deväťdesiatnici. Jubilantka v súčasnosti žije v osackom domove dôchodcov a okrem zlomeniny nohy vo veku 102 rokov nemala nikdy vážnejšie zdravotné problémy.

Zo získania certifikátu Guinnesovej knihy rekordov koncom februára vyjadrila Japonka veľkú radosť. Jej vlastný recept na dlhovekosť znie: Dávajte si pozor na svoje zdravie. Ako povedala podľa portálu Thenewstribe.com, nikdy si nemyslela, že sa dožije takého vysokého veku, ale "vďaka všetkým" to zvládla.

Okawaová oslávila 115. narodeniny konzumáciou svojho obľúbeného makrelového suši - rovnako ako minulý mesiac, keď oslavovala zápis do knihy rekordov. Vtedy si pospala aj vo svojom invalidnom vozíku, po boku 90-ročného syna Hirošiho a trojmesačného pravnuka Hibikiho. Celkovo má štyroch vnukov a šesť pravnúčat.

Najstarším mužom na svete je momentálne taktiež Japonec, 115-ročný Džiroemon Kimura z Kjóta. Krajina vychádzajúceho slnka sa teda môže popýšiť najstaršou žijúcou ženou ako i najstarším žijúcim mužom na svete. Unikátne je aj to, že obaja "rekordéri" žijú súčasne.

V Japonsku žije najviac ľudí vo veku nad 100 rokov, podľa oficiálnych štatistík ich je vyše 51.000. Väčšinu z nich, až 87 percent, tvoria ženy.