Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Muránskou planinou sa túla medvedík čistotný

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/André Künzelmann

Medvedík sa k nám pravdepodobne dostal tak, že ušiel z chovu.

Revúca 16. septembra (TASR) - Medvedíka čistotného, ktorý vo voľnej prírode žije v Severnej Amerike, spozorovali pred niekoľkými dňami členovia dobrovoľnej stráže prírody Národného parku Muránska planina (NP MP) na svojom území. Ako TASR informoval zoológ správy NPMP Jerguš Tesák, miesto skontrolovali aj strážcovia prírody, no zviera tam už nenašli. Viac sa o ňom dozvedia až v zime.

Medvedík čistotný - Procyon lotor pochádza z lesov Severnej Ameriky. V minulom storočí však bol introdukovaný aj do Nemecka. Vo svojom prirodzenom prostredí sa živí rozmanitou potravou. Loví žaby, zbiera lesné plody, v mestách tiež prehľadáva smetné koše. Najaktívnejší je v noci, pretože má dobre vyvinutý čuch a vie aj dobre šplhať. Dorastá do dĺžky jedného metra. "Toto zviera si možno z diaľky pomýliť napríklad z jazvecom, pretože sú podobne zafarbené. Pozorovanie z Muránskej planiny však máme podložené našimi skúsenými pracovníkmi, preto ho považujeme za dôveryhodné. Hoci sme sa ho pokúsili vyhľadať, v danej lokalite sme ho už nenašli. Počkáme do zimy a budeme pozorovať najmä stopy v snehu. Podľa toho zistíme, či zviera týmto územím iba prechádzalo, alebo sa tu aj udomácnilo," povedal Tesák.

Na Slovensku sa už pomerne často vyskytuje aj nepôvodný psík medvedíkovitý. Pôvodne sa vyskytoval v juhovýchodnej Ázii, na Sibíri, v Mandžusku a Japonsku. Pre kožušinový chov ho doviezli na Ukrajinu a odtiaľ sa úspešne rozširuje na západ. Medvedík čistotný je ale prispôsobený pre život na americkom kontinente a k nám sa dostal pravdepodobne tak, že ušiel z chovu. "Pre našu prírodu znamená ako nepôvodný druh pomerne veľké nebezpečenstvo. Keďže vie dobre loziť, ohrozuje hniezda vtákov, ktoré nevedia čeliť takejto hrozbe. Ak by návštevníci v budúcnosti pri potulkách muránskou prírodou mali takéto netypické pozorovania, prosím, aby nám to ohlásili. Budeme im vďační a úplne ideálne by bolo pozorovanie podložiť fotodokumentáciou. Malo by to pre nás veľký význam," doplnil zoológ NP MP.