Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Musk predstavil dopravu budúcnosti, kapsula prejde 600 km za polhodinu

Hyperloop Foto: TASR/AP

Musk si myslí, že súčasné rýchlovlaky sú príliš drahé a príliš pomalé. Jeho kapsula bude podľa neho dvakrát lacnejšia ako rýchlovlak a dvakrát rýchlejšia ako lietadlo.

Bratislava 13. augusta (TERAZ.sk) - Podnikateľ, vynálezca a vizionár Elon Musk predstavil svoj superrýchly stroj. Hyperloop alebo hyperslučka je dopravný prostriedok budúcnosti. 600 km prekoná za necelých 30 minút. Podľa miliardára šanca, že príde k dopravnej nehode je minimálna. Tieto mašiny by mali nahradiť ultrarýchle vlaky. Ako však vynálezca dodáva, "nezávisí to iba od neho, ale aj od politickej vôle a odborníkov ako sa k projektu postavia." Je známe, že odborná verejnosť považuje tento stroj skôr za fikciu, ako za reálny projekt.

Elon Musk predstavil svoj koncept na 57 stranách:

- Myslí si, že súčasné rýchlovlaky sú príliš drahé a príliš pomalé. Jeho prototyp bude podľa neho dvakrát lacnejší ako rýchlovlak a dvakrát rýchlejší ako lietadlo.

- Tvrdí, že pri týchto ultrarýchlych vlakoch bude lepšie, ak zastávky budú každých 900 míľ. Rýchlosť totiž v tomto prípade predbehne zvuk.

- Potrel všetky kuvičie hlasy, ktoré hovoria o tom, že to nemôže fungovať. Podľa neho všetky komponenty na výstavbu dráhy a vlakov sú už vynájdené. Projektu preto nestojí nič v ceste nato, aby sa zostrojil vlak, ktorého rýchlosť dosiahne 1220 km/h. Musk hovorí, že je to možné do desiatich rokov.


Podnikateľ Elon Musk
Foto: TASR/AP
Prvotný rozpočet na celý projekt je okolo 70 mld. dolárov. Dodáva však, že jeho vízia je lacnejšia ako rýchlovlaky. Kapsule a trubice budú stať niekoľko miliárd dolárov. Celý dopravný systém by mal fungovať cez špeciálne trubice, v ktorých sa budú kapsule - vlaky pohybovať. Kapsule budú poháňané vzduchovými ložiskami, ktoré vagón poženú. Musk pohon opisuje ako kríženec concordu, stolovej hry - vzdušný hokej a projektilu.

Na to, aby bol taký systém schopný fungovať, je potrebné vybudovať potrubia na pilieroch so špeciálnym prostredím vo vnútri. Vynálezca chce, aby na projekte pracovala široká odborná verejnosť.

Musk je presvedčený, že nehody týchto dopravných prostriedkov sú nemožné."Nemôžete spadnúť z oblohy ani sa vykoľajiť," konštatuje. Kapsule budú mať 28 miest a cestovanie v nich prirovnal podnikateľ k tomu v lietadle. Myslel aj na prípadné preťaženie, systém je vyvinutý tak, aby ho cestujúci necítili. Odolný by mal byť aj proti seizmickým otrasom.