Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Na internete číhajú rôzne hrozby a podvody

Ilustračné foto Foto: TASR

Medzi mnohé príklady phishingového e-mailu patrí aj údajné e-mailové varovanie zo sociálnej siete Facebook.

Bratislava 3. júna (TASR) - Pozná to snáď každý používateľ. Chce si na YouTube pustiť nejaké zaujímavé video, ale nejde to.

Objaví sa tam totiž nápis, že nie je možné video prehrať pre pravidlá, ktoré sa týkajú autorských práv. Zároveň je mu v popise ponúknuté, že si môže video prezrieť niekde inde a je tam uvedený link. Na túto techniku natrafili nedávno výskumníci z AVG Technologies. Išlo našťastie "len" o klasický podvod s anketou. Predchádzajúca verzia podvodu, ktorá zaviedla používateľa do čiernej diery, bola stiahnutá takmer okamžite po tom, čo ju našla AVG funkcia LinkScanner, ktorá skenuje odkazy, na ktoré možno potenciálne kliknúť.

Medzi mnohé príklady phishingového e-mailu patrí aj údajné e-mailové varovanie zo sociálnej siete Facebook. Kyberzločincom vytvorený e-mail varuje používateľa, že mu zrušili profil na Facebooku, ale že existuje možnosť ako získať profil späť. Stačí sa nalogovať pomocou pôvodného prihlasovacieho mena a hesla cez link uvedený v e-maile. Potom začne profil znovu fungovať. Ide však o podvod.

Členovia AVG Research tímu objavili ďalší typ tzv. ransomware. Používateľovi sa zrazu na obrazovke objaví oznam, že jeho počítač bol zablokovaný. Keď si prečíta "vysvetlenie", dozvie sa, že polícia našla v jeho počítači škodlivý, niekedy taktiež nelegálny obsah (nelegálne stiahnuté filmy, hudbu, pornografiu atď.). Táto výzva ponúka okamžitý návrh riešenia – stačí zaplatiť 500 eur pokutu a počítač bude okamžite odblokovaný. Najviac sa kyberzločinci vydávajú za protipirátsku alebo mravnostnú políciu v nemecky hovoriacich krajinách.