Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Na nočnej oblohe sa objavil väčší a jasnejší Mesiac

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Mesiac vyzeral byť o 14 percent väčší a 30 percent jasnejší ako vtedy, kedy je od našej planéty najvzdialenejší.

Londýn 6. mája (TASR) - Najväčší úplnok v tomto roku nastal v noci nadnes, o 5.30 SELČ, kedy sa Mesiac dostal do najbližšieho bodu k Zemi.

Mesiac vyzeral byť o 14 percent väčší a 30 percent jasnejší ako vtedy, kedy je od našej planéty najvzdialenejší, informovala BBC. Citovala Roberta Masseyho z britskej Kráľovskej astronomickej spoločnosti, ktorý povedal, že Mesiac sa nám zdá byť najväčší, keď je vzdialený od Zeme 356.400 kilometrov v porovnaní s jeho zvyčajnou vzdialenosťou od Zeme 384.000 kilometrov.

Vzdialenosť Mesiaca od Zeme sa mení, pretože sleduje eliptickú dráhu.

Ako ktorýkoľvek úplnok, aj "superúplnok" sa zdá byť väčší, keď je na horizonte alebo v jeho blízkosti skôr ako vysoko na nočnej oblohe, je to dôsledok optickej ilúzie, citovala agentúra Associated Press Geoffa Chestera z Astronomického observatória vojenského námorníctva USA.

Bez ohľadu na vzdialenosť Mesiaca v úplnku od Zeme však nenúti ľudí páchať zločiny alebo čokoľvek iného, čo naznačujú povery, uviedol americký psychológ Scott Lilienfeld, autor knihy 50 veľkých mýtov ľudovej psychológie. Predstava, že úplnok spôsobuje bizarné správanie sa človeka patrí podľa neho medzi 10 najrozšírenejších mýtov.