Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Na severe Čiech majú opäť problém: Po vlkoch sa tu zjavil ďalší dravec

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o neželateľný a invázny druh, ktorý môže negatívne ovplyvniť pôvodné spoločenstvá. Vďaka svojej schopnosti dobre sa šplhať po stromoch predstavuje hrozbu aj pre vtáky.

Praha 5. februára (TASR) - Ochrancovia prírody v okrese Česká Lípa na severe Čiech majú o starosť navyše - podľa neobvyklých stôp v snehu zistili, že v prírodnej rezervácii Břehyně - Pecopala sa na miestach, kde sa pohybujú vlky, objavuje aj iné zviera, s ktorým sa tam ešte doposiaľ nestretli, píše spravodajský server Novinky.cz.

Po konzultácii s odborníkmi predpokladajú, že do Máchovho kraja - ako sa nazýva juhozápadná časť Libereckého kraja - si našiel cestu dravec, medviedik čistotný.

"Ide o neželateľný a invázny druh, ktorý môže negatívne ovplyvniť pôvodné spoločenstvá. Vďaka svojej schopnosti dobre sa šplhať po stromoch predstavuje hrozbu aj pre vtáky hniezdiace v korunách stromov či v ich dutinách," povedal pre portál Novinky.cz zoológ Správy Chránenej krajinnej oblasti Kokořínsko - Máchov kraj Luboš Beran.

Ilustračné foto
Foto: FOTO TASR/André Künzelmann


Práve ohrozenie vtáctva môže byť v Máchovom kraji obzvlášť nepríjemné. Súčasťou tejto zemepisnej oblasti sú totiž aj veľké lokality s významným výskytom vodných vtákov, ktoré sú ako vtáčie oblasti zaradené v európskom systéme ochrany prírody Natura 2000.

Čo výskyt medviedika čistotného pre túto severočeskú chránenú krajinnú oblasť znamená, sa podľa Berana uvidí o niekoľko rokov: na rozdiel od iných území tam existuje aspoň potenciálna možnosť, že medviedik bude občas likvidovaný vlkom.

Medviedik čistotný (Procyon lotor - možná forma je aj "medvedík", zastarane tiež "mýval") pochádza zo Severnej Ameriky a do Európy, ale i na Kaukaz a do Japonska bol zavlečený človekom.

Často je považovaný za škodcu, poznamenávajú Novinky.cz.