Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Na Slovenskej pivnej korunke bojuje o titul rekordný počet pív

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

To sú niektoré vlastnosti, ktoré v utorok 19. júna rozhodnú o víťazných pivách 6. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka.

Bratislava 18. júna (TASR) - Farba, čírosť, kompaktnosť peny, intenzita vône a chuti, celková lahodnosť, vyvážená horkosť či miera rezkosti. To sú niektoré vlastnosti, ktoré v utorok 19. júna rozhodnú o víťazných pivách 6. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka. Slovenskému združeniu výrobcov piva a sladu, ktoré súťaž vyhlasuje, sa prihlásili dovedna dva veľké, jeden stredný a dva malé pivovary a sedem minipivovarov. Celkovo do súťaže prihlásili veľké a stredné pivovary 36 vzoriek pív, minipivovary 18 vzoriek a v nesúťažných kategóriách je prihlásených 17 vzoriek pív.

"Ide o doteraz najpestrejší výber a najväčší počet prihlásených pivných vzoriek v histórii súťaže. Teší nás rekordná účasť," povedala pre TASR Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

V súťaži sa zväčšuje aj počet kategórií. Okrem tradičných druhov piva, pribudli po prvý raz aj ochutené pivá typu radler. Porota zložená zo zástupcov pivovarov a expertov bude v slepom teste prvýkrát fundovane vychutnávať aj nealkoholické pivá. Profesionálna degustácia sa uskutoční v utorok 19. júna v špeciálne klimatizovaných priestoroch Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR v Bratislave. Ďalším spoluorganizátorom súťaže je Štátny veterinárny a potravinový ústav SR a Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave. Záštitu nad podujatím prevzal Ľubomír Jahnátek, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Výsledky Slovenskej pivnej korunky slávnostne vyhlásia v utorok 26. júna v priestoroch Bratislavského Meštianskeho pivovaru na Dunajskej ulici.