Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Najdlhšia sviečka z včelích medzistienok má 231 cm

V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline sa počas podujatia Včelárska nedeľa súťažiaci snažili vyrobiť najdlhšiu sviečku zo včelích medzistienok, ktorá bude plne funkčná - bude musieť samostatne stáť a horieť. To sa podarilo Lýdii Mačičkovej s dcérou Michaelou z Liptovského Hrádku. Vyrobili sviečku vysokú 231, 5 cm. Marián Mečiar z Kremnice síce vyrobil vyššiu sviečku až 254,5 cm, ale nedokázala samostatne stáť. Certifikát z Knihy Slovenských rekordov preto získala Lýdia Mačičková. Pribylina, 21. júla 2019 Foto: pre TASR - Slovenské rekordy

Podmienkou rekordu bolo, aby bola sviečka plne funkčná, stála a horela.

Pribylina 21. júla (TASR) - Najdlhšia sviečka z včelích medzistienok má výšku 231,5 centimetra a vyrobili ju Lýdia Mačičková s dcérou Michaelou z Liptovského Hrádku. Ide o slovenský rekord, ktorý sa podarilo vytvoriť v nedeľu na podujatí Včelárska nedeľa v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. TASR o tom informoval Igor Svítok zo Slovenských rekordov.

Podmienkou rekordu bolo, aby bola sviečka plne funkčná, stála a horela. Druhý výrobca, Marián Mečiar z Kremnice, síce vyrobil sviečku vo výške 254,5 centimetra, no tá nevydržala stáť na mieste päť sekúnd.