Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Najstarší človek na svete oslávil 116. narodeniny

Kimurovi gratuloval vo videoposolstve premiér Šinzó Abe a doma v meste Kjótango ho navštívili starosta Jasuši Nakajama a predstaviteľ Guinnessovej knihy rekordov. Foto: TASR/AP Photo

Džiróemon Kimura sa narodil 19. apríla 1897. Najstarším žijúcim človekom na svete je od decembra minulého roka.

Tokio 19. apríla (TASR) - Japonsko dnes oslavovalo narodeniny najstaršieho človeka na svete, Džiróemona Kimuru, ktorý sa dožil 116 rokov.

Kimurovi gratuloval vo videoposolstve premiér Šinzó Abe a doma v meste Kjótango ho navštívili starosta Jasuši Nakajama a predstaviteľ Guinnessovej knihy rekordov, informovala zástupkyňa radnice.

Džiróemon Kimura sa narodil 19. apríla 1897. Najstarším žijúcim človekom na svete je od decembra minulého roka, po úmrtí Američanky talianskeho pôvodu Diny Manfrediniovej, ktorá bola od neho len o 15 dní staršia.

Kimura takmer štyri desaťročia pracoval na miestnej pošte. Po odchode na dôchodok sa venoval farmárčeniu, s ktorým pokračoval do svojej deväťdesiatky. Nedávno ho hospitalizovali, no 9. apríla ho prepustili, uviedlo mesto v oznámení, podľa ktorého má dobrý apetít, zje tri jedlá denne.

Kimura má päť žijúcich detí, 14 vnúčat, 25 pravnúčat a 14 prapravnúčat, dodáva agentúra DPA.