Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

NASA ponúka možnosť vidieť ISS bez čakania a ďalekohľadu

NASA Foto: TASR/AP

ISS, ktorá je obývaná už 12 rokov, je podľa NASA zvyčajne viditeľná za svitania alebo za súmraku.

Washington 3. novembra (TASR) - Pre tých, ktorí chcú uvidieť Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) bez dlhého čakania a drahého vybavenia, vymyslela americká vesmírna agentúra NASA špeciálnu službu.

Ako v piatok oznámila na svojej oficiálnej stránke, záujemcovia na celom svete sa môžu registrovať na adrese spotthestation.nasa.gov a krátko predtým, ako bude ISS viditeľná v ich oblasti na oblohe, dostanú oznámenie prostredníctvom e-mailu alebo SMS. V uvedený čas im stačí vyjsť von a pozerať sa na oblohu - ďalekohľad nie je nutný.

"Je naozaj pozoruhodné vidieť nad sebou vesmírnu stanicu a pochopiť, že ľudia vybudovali na obežnej dráhe komplex, ktorý môže zo Zeme vidieť takmer každý, kto sa práve pozerá hore," vyhlásil William Gerstenmaier, ktorý je v NASA spoluzodpovedný za misie s ľudskou posádkou.

ISS, ktorá je obývaná už 12 rokov, je podľa NASA zvyčajne viditeľná za svitania alebo za súmraku, keď pozorovanie nesťažuje okrem Mesiaca iný jasnejší objekt. Stanica vyzerá ako rýchlo sa pohybujúci svetelný bod. Na svojej obežnej dráhe prelieta ponad takmer všetky obývané oblasti, takže ju môže potenciálne vidieť viac ako 90 percent svetovej populácie.