Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Návod ako vybrať šatníkovú skriňu

Návod ako vybrať šatníkovú skriňu Foto: Shutterstock

Výber správnej šatníkovej skrine do spálne je základom vyváženého interiéru. Avšak pred tým, než sa poobzeráte po novej, všimnite si tú starú.

Bratislava 21. mája (OTS) - Kúpa novej skrine je totiž možnosťou ako vyriešiť staré a dlhotrvajúce problémy.

Aká veľká by skriňa mala byť?
Predsa taká, ako len chcete, zároveň ale nie väčšia, než dovoľujú rozmery miestnosti, kde bude stáť. Ten, kto v spálni nemá miesta nazvyš, dokáže oceniť každý voľný centimeter podlahy. Využívajte priestor v maximálnej miere a „ťahajte“ skriňu do výšky. Zároveň si namerajte ideálnu minimálnu a maximálnu šírku, hĺbku a výšku skrine – to vám pomôže pri výbere, pretože okamžite vylúčite nábytok, ktorý potrebným rozmerom nezodpovedá. Tak isto je ale dôležité uistiť sa, že vám ostane dostatok priestoru, aby sa pred skriňu mohli pohodlne postaviť či otvoriť jej dvere. V menšej spálni sú preto populárnym riešením šatníkové skrine s posuvnými dverami.

Vstavaná vs. voľne stojaca skriňa
Ak pominieme šatníky, ktoré zaberajú samostatnú miestnosť, tak existujú v zásade len tieto dve možnosti – vstavaná alebo voľne stojaca skriňa. Vstavané skrine nie sú prenosné, no dajú sa vyrobiť presne na mieru, čo ocenia najmä majitelia spální so zvláštnymi uhlami či výklenkami po stenách. Získate s nimi tiež určitú slobodu pri výbere veľkosti, materiálu, farby či povrchovej úpravy.
Voľne stojace skrine sú flexibilnejšie čo sa týka ich premiestňovania. To oceníte v prípade sťahovania ale aj vtedy, ak vám už skriňa nebude z rôznych (funkčných, estetických) dôvodov vyhovovať – môžete ju predať.

Štýl, dizajn
Šatníková skriňa by v prvom rade mala byť funkčným doplnkom interiéru a nie vizuálne výrazným prvkom. Jej štýl sa preto snažte prispôsobiť už existujúcemu štýlu spálne a jej nábytku, najmä čo sa týka farby, povrchovej úpravy a detailoch na jej dverách. Ak je interiér spálne plný dekorácií a ornamentov, zamerajte sa na skriňu s dekoratívnymi motívmi na dverách, v prípade čistého, minimalistického vzhľadu to bude naopak.

Počet dverí
Jedno-dverové skrine sa hodia do výbavy hosťovských izieb (predpoklad malého počtu vecí na uskladnenie), detských izieb (detské veci sú menších rozmerov ako oblečenie dospelého) či ako doplnková výbava k už inštalovanej väčšej skrini. Dvojdverové skrine sú obľúbeným riešením pre malé až stredne veľké izby a ponúkajú rôzne kombinácie poličiek a priestoru na zavesenie šatstva. Troj, štvor a viac dverové skrine bývajú štandardom u stredne veľkých až veľkých spální. Pojmú množstvo oblečenia (aj sezónneho), niektoré majú aj úložný priestor na topánky.