Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V bývalom sídle gestapa v Stuttgarte otvorili vzdelávacie centrum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Budova pôvodného hotela Silber sa takmer stala obeťou demolácie a po zdĺhavej príprave sa z nej stala inštitúcia pre historicko-politické vzdelávanie.

Stuttgart 4. decembra (TASR) - V nemeckom meste Stuttgart v utorok otvorili pre verejnosť budovu bývalého ústredia nacistickej tajnej štátnej polície (gestapo), ktorá bude slúžiť ako historické vzdelávacie centrum.

Ide o jedno z približne 20 ústredí gestapa v bývalom nacistickom Nemecku. Budova pôvodného hotela Silber sa takmer stala obeťou demolácie a po zdĺhavej príprave sa z nej stala inštitúcia pre historicko-politické vzdelávanie.

Budovu v centre Stuttgartu používalo gestapo na vypočúvanie, mučenie a vraždy oponentov nacistického režimu, ako aj na deportácie Židov a homosexuálov do koncentračných táborov, približuje denník Haarec.

Zreštaurovaný objekt, ktorý bol nepretržite využívaný rozličnými policajnými zložkami od roku 1928 -, päť rokov pred nástupom Adolfa Hitlera k moci - až do roku 1984, bude dokumentovať každodenný teror nacistického zriadenia.

Výstava ukazuje, že nacisti v roku 1933 "nespadli z neba" a po skončení druhej svetovej vojny "išli priamo do pekla", uviedol kurátor inštitúcie Thomas Schnabel. Vznik pôvodného hotela siaha do konca 19. storočia.