Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Nepálsky šerpa pokoril Mount Everest po 23. raz, je to svetový rekord

Nepálsky šerpa Kami Rita zdolal v stredu už po 23. raz Mount Everest, čím prekonal svoj vlaňajší osobný a zároveň aj svetový rekord v počte výstupov na najvyššiu horu sveta. Foto: TASR/AP

Kami Rita dosiahol vrchol Mount Everestu približne o 03.45 h SELČ, povedal médiám riaditeľ nepálskej spoločnosti Seven Summits Treks, pre ktorú tento horský vodca pracuje.

Káthmandu 15. mája (TASR) - Nepálsky šerpa Kami Rita zdolal v stredu už po 23. raz Mount Everest, čím prekonal svoj vlaňajší osobný a zároveň aj svetový rekord v počte výstupov na najvyššiu horu sveta. Informovala o tom agentúra DPA.

Kami Rita dosiahol vrchol Mount Everestu približne o 03.45 h SELČ, povedal médiám riaditeľ nepálskej spoločnosti Seven Summits Treks, pre ktorú tento horský vodca pracuje.

Štyridstaťdeväťročný Rita vystúpil na vrchol najvyššej hory sveta, ktorú Nepálci volajú Čomolungmu, prvýkrát vo veku 24 rokov a odvtedy absolvoval výstup takmer každý ďalší rok. Zdolal tiež viacero ďalších nepálskych osemtisícoviek.

Pred najnovším výstupom na Mount Everest povedal, že mu nejde o zdolanie rekordu. "Mojou prácou je viesť zahraničných turistov na Everest. Tým sa živým, ale zároveň mi to prináša uznanie," povedal.

V nadchádzajúcich dvoch týždňoch sa najvyššiu horu sveta pokúsi zdolať spoločne so svojimi horskými vodcami celkovo asi 378 lezcov, ktorí dostali povolenie na výstup počas jarnej sezóny.

Od prvého známeho zdolania Everestu v roku 1953 vystúpilo na jeho vrchol už vyše 5000 ľudí; niekoľko stoviek ďalších však pri pokuse zdolať ho prišlo o život.