Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Nosorožce nemajú pokoj od priekupníkov ani po smrti, vykradli múzeum

Na archívnej snímke z 21. júla 2012 je chránený jednorohý nosorožec v povodňovej oblasti rezervácie nosorožcov Pobitora. Foto: TASR/AP

Celková hodnota odcudzených rohov by sa na čiernom trhu vyšplhať až na pol milióna eur.

Dublin 18. apríla (TASR) - Maskovaní lupiči v noci na štvrtok odcudzili z depozitára Írskeho národného múzea štyri vypchaté nosorožie hlavy obsahujúce celkovo osem cenných rohov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na políciu a predstaviteľov múzea.

Podľa polície sa páchateľom podarilo dostať do muzeálneho depozitára nachádzajúceho sa v meste Swords neďaleko írskej metropoly Dublin v stredu v noci. Jediného prítomného strážnika zviazali, ten sa však dokázal oslobodiť a následne spustil poplach.

Nigel Monaghan, kurátor prírodovedného oddelenia múzea, uviedol, že inkriminované nosorožie hlavy stiahli z výstavy minulý rok a uložili ich do bezpečnostných skladovacích priestorov, ktoré chránia vzácne exponáty pred krádežou a poškodením.

Celková hodnota odcudzených rohov by sa podľa Monaghana vzhľadom na ich hmotnosť mohla na čiernom trhu vyšplhať až na pol milióna eur.

Niektoré druhy nosorožca už takmer vyhynuli v dôsledku intenzívneho lovu zameraného na jeho rohy, ktoré sa v práškovej podobe používajú v tradičnej ázijskej medicíne.