Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Na Novom Zélande zomrela mladá žena, nadmerne pila Coca-Colu

Foto: TASR/AP

Koroner David Crerar dospel k záveru, že u mladej ženy sa v dôsledku konzumácie Coca-Coly vyvinula porucha srdcového rytmu.

Wellington 12. februára (TASR) - Nadmerné pitie Coca-Coly bolo "podstatným faktorom", ktorý prispel k smrti 30-ročnej matky ôsmich detí z Nového Zélandu. Podľa BBC to oznámil koroner, ktorý vyšetroval príčiny jej úmrtia.

Natasha Harrisová z novozélandského mesta Invercargill zomrela pred troma rokmi na následky zastavenia srdcovej činnosti.

Mladá žena denne vypila až desať litrov Coca-Coly. Do tela sa jej tak dostalo množstvo kofeínu (970 mg) dvakrát presahujúce bezpečný limit a tiež 11-násobne vyššie množstvo cukru (viac ako 1kg) než je odporúčaná dávka.

Spoločnosť Coca-Cola doteraz argumentovala, že sa nedá dokázať súvislosť medzi Harrisovej smrťou a pitím tohto nealkoholického nápoja. Koroner David Crerar však po dôkladnom vyšetrovaní dospel k záveru, že u mladej ženy sa v dôsledku konzumácie Coca-Coly vyvinula porucha srdcového rytmu.

"Po zvážení všetkých dostupných dôkazov som zistil, že ak by Natasha Harrisová nebola požívala veľmi veľké množstvá Coca-Coly, nie je pravdepodobné, že by zomrela vtedy, keď zomrela a tak, ako zomrela," konštatoval Crerar vo svojej správe.

Harrisová roky trpela zdravotnými ťažkosťami a podľa všetkého sa u nej vyvinula závislosť na Coca-Cole. Keď nedostala svoj obľúbený nápoj, objavovali sa u nej záchvaty trasenia a iné abstinenčné príznaky.

Zvyčajne si popíjala Coca-Colu počas celého dňa s výnimkou spánku, pričom jej postupne museli vytrhať všetky zuby v dôsledku narušenia zubnej skloviny.

Koroner po zverejnení výsledkov vyšetrovania zdôraznil, že výrobca nemôže niesť zodpovednosť za zdravie zákazníkov, ktorí pijú nadmerné dávky Coca-Coly. Podľa jeho názoru by však na nápojoch mali byť jasnejšie varovania pred rizikami konzumácie veľkého množstva cukru a kofeínu, uviedla dnes spravodajská stanica BBC.