Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Obezita nie je len estetický problém, ale aj život ohrozujúci faktor

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet ľudí trpiacich obezitou dosahuje také číslo, že možno hovoriť o pandémii. Až sedem z 10 slovenských mužov a šesť z desiatich slovenských žien vo veku 18 až 64 rokov má nadhmotnosť alebo obezitu.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Obezita nie je len estetický problém, ale aj zdravie a život ohrozujúci faktor. Prináša zdravotné problémy, ako sú cukrovka, vysoký krvný tlak či cholesterol, pripomína univerzitná diabetologička Katarína Černá v súvislosti s piatkovým Svetovým dňom obezity.

Počet ľudí trpiacich obezitou dosahuje podľa Černej také číslo, že možno hovoriť o pandémii. Až sedem z desiatich slovenských mužov a šesť z desiatich slovenských žien vo veku 18 až 64 rokov má nadhmotnosť alebo obezitu.

Jediným účinným riešením je schudnúť, vysvetľuje prezidentka Aliancie výživových poradcov SR Iveta Nemcová. Výdaj energie má byť väčší ako jej príjem. „Každé jedlo by malo byť ľahko stráviteľné, zostavené zo živočíšnych i rastlinných zdrojov, poskytujúcich potrebné množstvo a kvalitu bielkovín, tukov, sacharidov a mikroživín. Obmedzte príjem jednoduchých cukrov – nahraďte ich komplexnými sacharidmi a vlákninou,“ radí odborníčka. Diétu treba prispôsobiť zdravotnému stavu i prípadným intoleranciám.