Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

OBRAZOM: Slováci opití babím letom, vo svete bolo skôr pochmúrne

Na snímke hríb v obci Ochodnica, okres  Kysucké Nové Mesto, v nedeľu 1. októbra 2017. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Slováci si počas víkendu užívali príjemnú jeseň. Ako to ale vyzerá s počasím vo svete? Zisťovali sme to od Julie z Ruska, Adély z Česka, Miriam z Nemecka či od Jakuba z Anglicka. A čo čaká Slovensko?

Bratislava 1. októbra (Domi Zúborová) - Jesenný mesiac október zaklopal na naše dvere. Jeho prvé dva dni boli veľmi príjemné. Užívali sme si záplavu slnečných lúčov a denné teploty, ktoré miestami dosiahli až do 18 stupňov C.

Ako uvádza portál iMeteo.sk: "Počasie vonku momentálne ovplyvňuje hlboká tlaková výš so stredom nad východnou Škandináviou a severozápadným Ruskom. Toto počasie je typické pre záver septembra a začiatok októbra a nazýva sa Babie leto." Pozreli sme sa teda do slovenských regiónov.

Na východnom Slovensku si radšej oblečte sveter

Nedeľu si v Košiciach a okolí vychutnali babie leto. Nikoleta z Paňoviec počasie zhodnotila takto: "U nás dnes bola obloha bez jedného mráčika, na slnku teplúčko: videla som vo vzduchu poletovať aj pavučinky. Nádherné babie leto! Bolo 14 stupňov, ale v tieni cítiť, že je už jeseň. Takže krátky rukáv už nikomu neodporúčam."

Paňovce. Východné Slovensko. 1. októbra 2017.
Foto: Nikoleta Titková



V Štiavnici lozili po lanách

V Banskej Štiavnici sa tiež opájali krásnym počasím. Obyvatelia a návštevníci si v srdci Slovenska mohli vychutnať predstavenie vzdušných akrobatov počas druhého ročníka festivalu nového kabaretu a pouličného umenia Amplión.

Na snímke vystúpenie vzdušných akrobatov Milovníci neba počas  druhého ročníka festivalu nového kabaretu a pouličného umenia Amplión. Banská Štiavnica, 1. októbra 2017
Foto: TASR/Michal Svítok


Na juhu Slovenska si vychutnávali kolotoče a cukrovú vatu

V obci Michal nad Žitavou v novozámockom okrese si dnes obyvatelia vychutnávali nielen dobré jedlo, ale aj nádherné slnečné počasie. Deti sa tešili z kolotočov, pretože dnes obec slávi svojho patróna - svätého Michala.

Hody v obci Michal nad Žitavou.
Foto: Dominika Zúborová

Ako vyzerá október vo svete?



Ako uvádza portál imeteo.sk intenzívne búrky, sprevádzané prívalovými zrážkami potrápili Massachusetts. Americký štát, vrátane hlavného mesta Bostonu, potrápili záplavy.

Na snímke záplavy v americkom štáte Massachusetss.
Foto: iMeteo.sk


Slovák Jakub v britskom Knaresboroughu by von ani mačku nepustil
Slovák a čitateľ teraz.sk Jakub, ktorý žije v Spojenom Kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska sa dnes z počasia vôbec netešil. Celý víkend pršalo a fúkal stredne silný vietor. Jakub si posťažoval, že tradičná anglická grilovačka, ktorú mali dnes s priateľmi naplánovanú, sa nekonala. Takéto počasie ho prinútilo mať lenivú nedeľu: "Vychutnávam si relax pred veľmi náročným týždňom v práci. Síce je tu nepekne, no predsa mám radosť, lebo počasie v Knaresboroughu je lepšie ako v Škótsku, kde som dlho žil. Ale mačku by som von nepustil."

Nepríjemné počasie trápi tento víkend mestečko Knaresborough vo Veľkej Británii.
Foto: Jakub Bernadič


Júlia si vychutnáva jeseň v Novosibirsku cez objektív
Vieme aj, aký deň mali v Novosibirsku. Fotoblogerka Júlia pre teraz.sk odkazuje: "U nás v Novosibirsku si vychutnávame pravú ruskú jeseň. Slnko sa ukáže len zriedkavo, teploty nepresiahnu +5 C a v posledných dňoch stále prší. V uliciach to však vyzerá krásne. Záhrady sú plné žltej a červenej. Naplno sa tak oddávam foteniu."


Na snímke jeseň v Novosibirsku, Ruská federácia.
Foto: Facebook Zakir Umarov



Češka Adéla si začiatok mesiaca zvolila za novú životnú etapu

Naši českí susedia sa dnes tiež tešia z pekného počasia. Adéla si dnešné ráno išla vychutnať pri nádrž Rozkoš v Českej Skalici. Zdôverila sa nám: "Posedela som si na brehu, popočúvala som si zurčanie vody a vychutnávala som si ten pocit, keď všetci ešte spali. Včera som predala dom po rodičoch, strávila som v ňom poslednú noc. Ráno som si privstala. Chcela som vidieť začiatok dňa v miestach, kde som vyrastala." S novým ročným obdobím začala aj novú životnú etapu.

Adéla dnešné ráno trávila vo svojom rodisku. Vyšla si pri nádrž Rozkoš v Českej Skalici.
Foto: Adéla Linhartová



V Nemecku pochmúrne
Nemka Miriam zo severného Baden-Würrtembergska si pre teraz.sk poťažkala: "Obloha je u nás v posledných dňoch zatiahnutá, máme tu 12 stupňov C. Slnečné lúče sme tu už pár dní nevideli. Občas tu spŕchne."


Baden-Würrtemberg. Nemecko. 1. októbra 2017
Foto: Mia Gall



Slovenka Dominika si v Kanade užíva turistiku na horách

Prvý októbrový deň si vo Whistleri, dejisku ZOH 2010, užíva aj Slovenka Dominika. Ako uviedla, obloha bola zrána zamračená, ale postupne sa vyjasnilo na pekných slnečných 15 stupňov. "Vyzerá to tak, že Kanadu v najbližšie dni čaká príjemné počasie bez dažďa, a tak ešte určite vybehneme na hory."

Dominika nám poslala snímku z Kanady.
Foto: Dominika Ošková



Čo nás čaká po víkende?



Počasie na Slovensku by sa malo zmeniť po víkende.


Budúci týždeň sa tak treba pripraviť na zmenu a nižšie teploty.
Nad Atlantikom sa aktuálne vyskytujú dva hurikány. Tie sa stáčajú smerom na severovýchod k Európe a ovplyvnia počasie aj u nás. Od severozápadu dorazí na naše územie studený front, ktorý postupne prinesie ochladenie a zrážky.