Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Od augusta môže po EÚ bezplatne cestovať ďalších 212 mladých Slovákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Cestu môžu vybraní uchádzači podniknúť sami alebo v maximálne päťčlenných skupinách, počas maximálne 30 dní v období od 1. augusta 2019 do 31. januára 2020.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Od začiatku augusta do konca budúcoročného januára môže po Európskej únii (EÚ) bezplatne cestovať ďalších 212 osemnásťročných Slovákov. Ako pre TASR priblížila Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, o lístky pridelené Slovensku sa v treťom kole iniciatívy Spoznávaj EÚ (DiscoverEU) uchádzalo 1260 mladých ľudí.

Počet lístkov pre jednotlivé krajiny bol určený na základe podielu populácie štátu na populácii EÚ. Najväčší záujem o bezplatné cestovanie z tohto pohľadu bol v Írsku, kde sa o 189 lístkov uchádzalo 2698 záujemcov. Najmenší záujem bol v Dánsku, Českej republike, Holandsku a Švédsku. V týchto krajinách lístky získala viac než polovica tých, ktorí o ne mali záujem. Na Slovensku pre porovnanie dostalo lístky len 17 percent uchádzačov. Najviac ľudí v absolútnych číslach, viac než 27.000, zas o lístky požiadalo v Taliansku.

Dokopy sa v treťom kole o bezplatné cestovanie uchádzalo takmer 95.000 mladých ľudí zo všetkých štátov EÚ. O lístky mali záujem viac ženy ako muži - od žien prišlo takmer 60 percent žiadostí. Tri švrtiny mladých, ktorí o lístky žiadali, je ešte na strednej škole, alebo ju práve ukončilo, 18 percent už navštevuje vysokú školu. Žiadosti hodnotila odborná porota, ktorá vybrala 20.006 účastníkov programu.

Cestu môžu vybraní uchádzači podniknúť sami alebo v maximálne päťčlenných skupinách, počas maximálne 30 dní v období od 1. augusta 2019 do 31. januára 2020. Cestovať budú prevažne vlakom, pričom vo výnimočných prípadoch budú môcť využiť aj iné spôsoby dopravy. Ďalšie kolo iniciatívy sa má uskutočniť v novembri, presný dátum Európska komisia zverejní koncom leta.