Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Od narodenia bankára Mayera Amschela Rothschilda uplynie 275 rokov

Na obrázku Mayer Amschel Rothschild. Foto: Wikipédia

Svoju závratnú kariéru zahájil Rothschild v banke v nemeckom Hannoveri. Z radového bankového úradníka sa v krátkom čase prepracoval až na spoločníka bankového domu Oppenheim.

Frankfurt nad Mohanom/Bratislava 23. februára (TASR) - Dynastia Rothschildovcov patrí medzi najbohatšie a najvplyvnejšie rodiny západného sveta. Finančná skupina Rothschild ponúka stratégie pre oblasť fúzií a akvizícií, finančné a investičné poradenstvo pre inštitúcie, rodiny, jednotlivcov a vlády. Jej zakladateľom bol Mayer Amschel Bauer, ktorého zmenáreň na sklonku 18. storočia mala v Židovskej uličke v nemeckom Frankfurte nad Mohanom červený vývesný štít (rothes Schild). Od narodenia bankára uplynie dnes 275 rokov.

Práve podľa vývesného štítu si zmenil Mayer Amschel meno z Bauera na Rothschilda. "Šťastie sa na rodinu začalo usmievať vo chvíli, keď začal obchodovať s peniazmi," tvrdí životopisec finančníka Eduard Griffin.

Mayer Amschel Bauer (Rothschild) sa narodil 23. februára 1743 (niektoré zdroje ako rok narodenia uvádzajú aj 1744) do rodiny frankfurtského zlatníka židovského pôvodu. Svoju závratnú kariéru zahájil v banke v nemeckom Hannoveri. Z radového bankového úradníka sa v krátkom čase prepracoval až na spoločníka bankového domu Oppenheim. Mimoriadne sa mu darilo v oblasti úverových obchodov.

Rodina sa mu čoskoro rozrástla o piatich synov, pre ktorých bolo vzdelanie prvoradé. Všetci pokračovali v šľapajach svojho nadaného otca, medzi sebou spolupracovali a zakladali v západnej Európe prosperujúce finančné ústavy.

Finančník Mayer Amschel Rothschild, prvý zo slávnej bankárskej rodiny, ktorej vplyv sa rozšíril po celej Európe, zomrel 19. septembra 1812 vo Frankfurte nad Mohanom.

Bez rothschildovských úverov by nebola mysliteľná bitka pri Waterloo, výstavba francúzskej železničnej siete, budovanie Suezského prieplavu, prekonávanie nedostatku hotovosti západných vlád v 19. storočí či zakladanie moderných obchodných spoločností.

Podľa médií sa majetok dynastie odhaduje na 100-tisíc miliárd amerických dolárov. Na porovnanie americkí Rockefellerovci majú v rodinnom portfóliu majetok za 11-tisíc miliárd. Kapitál Billa Gatesa odhadol renomovaný finančný magazín Forbes na 50 miliárd dolárov.

Biografiu dynastie Rothshildovcov vydal v roku 1988 aj Derek Wilson. "Tajomnosť bola a stále je charakteristickým znakom politických aktivít Rothschildovcov. Len zriedka sa k dôležitým témam vyjadrovali verejne. Nikdy sa neusilovali o vládne posty - vždy sa držali v pozadí – v Londýne, Paríži alebo Berlíne. A predsa ovplyvnili všetky dôležité rokovania tým, že peniaze buď prisľúbili, alebo ich zadržali," poodhalil zákulisie ich podnikania Wilson.

Bohatstvo však má aj svoju odvrátenú stránku. Mnohých boháčov totiž vydesili viaceré prípady úmrtia mladých prominentných dedičov v roku 2000. Ako príklad môže poslúžiť Raphael de Rothschild zo slávneho rodu, ktorého telesné pozostatky našli v newyorskej bohémskej štvrti Chelsea. Zomrel vo veku len 23 rokov - na predávkovanie drogami.

Do dnešných dní sa však v žiadnom rebríčku najbohatších ľudí planéty ich meno neobjavilo. Podľa rakúskeho publicistu Michaela Morrisa, je tomu tak preto, lebo o to nejavia záujem. "Čím menej sú na očiach verejnosti, tým ľahšie môžu vládnuť, ako sa im chce", myslí si Morris.

Renesančnú modlitebnú knižku rodiny Rothschildovcov predali v roku 2014 v londýnskej aukčnej sieni Christie's za 13,6 milióna dolárov (10,02 mil. eur). Do zbierky rodiny Rothschildovcov sa dostala v 19. storočí. Bola súčasťou kolekcie pokladov ukoristených nacistami, ktoré vrátila rakúska vláda Rothschildovcom v roku 1999.

Podľa výskumnej spoločnosti Dealogic, aktuálne patrí Rothschild & Co. medzi vedúce firmy v oblasti poradenstva okolo fúzií a akvizícií, keďže za rok 2016 sa v Európe zaradila na piate miesto. Pred ňou sa nachádzajú Citigroup, Credit Suisse, Barclays a Deutsche Bank.

Podľa internetovej stránky spoločnosti, má zhruba 2800 zamestnancov v 40 krajinách sveta. Jedna z najstarších bánk v Európe spustila svojej aktivity aj v americkom Silicon Valley.