Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

OSN: Na svete žije 1,8 miliardy mladých ľudí vo veku desať až 24 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Politická nestabilita, výzvy trhu práce a obmedzený prístup k účasti na občianskom a politickom živote vedú k izolácii rastúceho počtu mladých ľudí, uviedla OSN.

New York/Paríž 12. augusta (TASR) - Na svete ešte nikdy nebolo toľko mladých ľudí, ako je tomu v súčasnosti. Na Zemi v súčasnosti žije 1,8 miliardy ľudí vo veku desať až 24 rokov. Avšak 24 miliónov z nich nechodieva do škôl. Takmer každé desiate dieťa žije v oblastiach konfliktov, informovala Organizácia Spojených národov (OSN) na svojej webovej stránke pri príležitosti Medzinárodného dňa mládeže pripadajúceho na 12. augusta.

Politická nestabilita, výzvy trhu práce a obmedzený prístup k účasti na občianskom a politickom živote vedú k izolácii rastúceho počtu mladých ľudí, uviedla OSN.

Podľa kritérií OSN mladými ľuďmi sú osoby vo veku 15-24 rokov. Väčšina ich žije v rozvojových štátoch.

Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) 17. decembra 1999 v rezolúcii č. 54/120 I schválilo odporúčanie Svetovej konferencie ministrov mládeže, ktorá sa konala v dňoch 8.-12. augusta 1998 v Lisabone, aby sa 12. august stal Medzinárodným dňom mládeže.

V roku 1991 sa mladí ľudia stretli v rakúskej metropole Viedeň na prvom Svetovom fóre mládeže, ktorý zorganizovala OSN. Už tam zazneli návrhy na vyhlásenie Medzinárodného dňa mládeže.

V auguste 1998 sa konala konferencia v Lisabone, neskôr v decembri 1999 zasadnutie VZ OSN.

Prvýkrát sa Medzinárodný deň mládeže slávil v roku 2000.