Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Pred 60 rokmi objavila astromómka Pajdušáková novú kométu

Ľumila Pajdušáková Foto: TASR/Gabriel Bodnár

V roku 1967 ju zvolili za členku Medzinárodnej astronomickej únie (IAU).

Skalnaté Pleso/Bratislava 3. decembra (TASR) - Astronómka observatória na Skalnatom Plese vo Vysokých Tatrách Ľudmila Pajdušáková objavila pred 60 rokmi 3. decembra 1953 novú kométu.

Kométa je malý astronomický objekt zložený predovšetkým z ľadu. Charakteristický je pre ňu chvost.

Spočiatku sa zamerala na pozorovanie meteoritov, najmä rojových. Unikátna zbierka 10.000 snímok s viac ako 11.000 meteoritmi z roku 1946 bola v tých časoch po harvardskej najpočetnejšia. K jej najväčším zásluhám však patrí objavenie piatich nových komét: Pajdušáková – Rotbart – Weber (1946), Pajdušáková – Mrkos (1948), P/Honda – Mrkos – Pajdušáková (1948), Pajdušáková (1951) a Pajdušáková (1953).

Venovala sa aj výskumu Slnka, najmä slnečnej koróny.

Ľudmila Pajdušáková sa narodila 29. júna 1916 v Radošovciach pri Senici, študovala na gymnáziu v Kláštore pod Znievom. Od mladosti mala záľubu najmä v astronómii, kým sa k nej dostala na profesionálnej úrovni, bola učiteľkou na viacerých meštianskych školách. Jej cieľ sa jej splnil v roku 1950.

V Štátnom observatóriu na Skalnatom Plese začala pracovať v roku 1944, najskôr ako technička. Astronómiu študovala na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave popri zamestnaní. Titul RNDr. získala v roku 1950, vedeckú hodnosť CSc. v roku 1966.

Príkladnou húževnatosťou sa vypracovala na riaditeľku Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Tatranskej Lomnici.

V roku 1967 ju zvolili za členku Medzinárodnej astronomickej únie (IAU). Publikovala viac ako 20 pôvodných vedeckých prác v domácich i zahraničných časopisoch, desiatky odborných prác a viac ako 100 prác vedecko-popularizačného charakteru o astronómii, kozmonautike a svetonázorových problémoch.

Zaslúžila sa aj o zapojenie Astronomického ústavu SAV do medzinárodnej spolupráce v oblasti výskumu a využitia kozmického priestoru a pripravovala pokusy a prístroje pre umelé družice v rámci programu Interkozmos.

Do značnej miery sa zaslúžila o popularizovanie amatérskej astronómie na Slovensku. Prvá slovenská astronómka preslávila Slovensko po celom svete. Zomrela 6. júna 1979 vo Vyšných Hágoch krátko pred svojimi 63. narodeninami.

Jej bývalý manžel Antonín Mrkos objavil 17. októbra 1982 na juhočeskej hvezdárni Kleť Asteroid 1982 UJ2, ktorý dostal meno 3636 Pajdušáková.


zdroje: www.osobnosti.sk, www.vedatechnika.sk, http://astroportal.sk